Een van de meest gehoorde kwalen die ik tegenkom in mijn werk met ondernemers klinkt als (een variatie op): “Ja, we hebben wel eens eerder inspirerende sessies op de hei gehouden, maar na een dag vol goede plannen en voornemens, kwam er op maandag telkens net een nieuwe klant voorbij of viel er groot project om. Iedereen dook daar vervolgens weer vol op en van die heiplannen is vervolgens nooit meer iets terecht gekomen.”

“We zijn superdruk, maar niet altijd met die zaken die ECHT belangrijk zijn.”
“De waan van de dag sluipt er bij ons gewoon elke keer weer in…”

Herkenbaar?
Gefeliciteerd, je hebt een oplosbaar probleem. In dit artikel geef ik je een drietal tips om van dit verlammende verschijnsel af te komen zodat je de gewenste bedrijfsgroei kunt realiseren.

1.    Kijk naar je strategie

Eén van de belangrijkste kenmerken van de waan van de dag is dat iedereen in het bedrijf hartstikke druk is, maar dat de vraag rijst of iedereen wel de juiste dingen aan het doen is. Het lijkt dus alsof het probleem van de organisatie op executievlak ligt. Op het uitgevoerd krijgen van de belangrijkste issues. Het advies is echter om niet in dit vlak naar de oplossing te zoeken, maar in het voorliggende gebied. Strategie dus.

De belangrijkste vraag is of het voor het hele bedrijf wel duidelijk genoeg is, wat de koers van het bedrijf precies is? Want hoe kunnen de teamleden anders weten of ze hier optimaal aan bijdragen?

Vooral in de doorgroeiende fase is het bedrijf steeds meer afhankelijk van de prestaties van de teamleden. Waar in de eerste fase de stempel van de ondernemers het grootste verschil maakte, is dat in de doorgroeiende fase steeds minder het geval. Echter, hoe zorg je nou dat ook in een groter worden team iedereen de juiste dingen doet? Door te kijken naar je strategie en deze inzichtelijk en deelbaar te maken voor iedereen in het bedrijf. Een glashelder beeld waar je op de lange termijn naar toe wilt en de belangrijkste KPI’s die daarbij horen vormen hiervan het begin. Jim Collins noemt deze verre stip aan de horizon de BHAG, ofwel de Big Hairy Audacious Goal. Is dat helder geformuleerd en inzichtelijk voor het HELE bedrijf?

Ziet jouw agenda er ook zo vol uit?

Als er niets gepland staat, komt er altijd wel iets tussendoor ‘in de waan van de dag’…

2.    Snoei je prioriteitenlijst

Herken je die enorme prioriteitenlijst in het bedrijf? Met soms wel 20 of meer prio’s? En dat je dan aan het eind van het kwartaal met elkaar bij het opmaken van de stand concludeert dat er 15 van de 20 zijn behaald? Best aardig toch? We hebben weer veel gedaan met elkaar… Echter blijkt nogal eens dat die 5 niet behaalde prio’s nou net de moeilijkste of belangrijkste zijn en deze zo al heel wat maanden op de lijst zijn blijven staan.

Snoeien in de prioriteiten is een belangrijk recept tegen de waan van de dag.  Zoek eens naar de prioriteiten die ECHT het allerbelangrijkst zijn (dus bijdragen aan je BHAG) en waarvan het NIET OK is als we ze niet halen. En dat zijn er, in mijn optiek, maximaal 5 per kwartaal. Als je met elkaar besluit om je dáár op te focussen, weet je dat je altijd de belangrijkste prio’s in beeld blijft houden. Simpel in theorie, maar in de praktijk lang niet altijd eenvoudig.

3.    Word sneller bewust  als je “off track” bent.

Niemand is “on track” voor 100% van de tijd. En natuurlijk, ook als je een glasheldere strategie hebt en de topprioriteiten in beeld hebt, ontploft dat ene project een keer, of komt die geweldige kans plotseling opduiken. En wil of moet je daar aandacht aan spenderen. De waan van de dag blijft altijd aanwezig.

Het gaat er dus ook niet over die te elimineren, maar veel meer over hoe snel je je realiseert dat je “off track” bent en hoe snel je dit kunt corrigeren. Dit kan je doen door gebruik te maken van een vast ritme. In de Rockefeller Habits heeft elk onderwerp een tijd en een plek. Sommige dingen doe je maandelijks, sommige wekelijks en een paar doe je zelfs dagelijks. Door dit ritme weet je dat je bijvoorbeeld wekelijks even op het dashboard kijkt om te zien of je nog op koers ligt. En dat het dus slechts een paar dagen kan duren, voordat je gezamenlijk registreert dat je off track bent. En hierop kunt acteren met elkaar.

Om te ontsnappen uit de waan van de dag moet je dus een samenhang van dingen verbeteren in je bedrijf. Pas als je op verschillende onderdelen van de cirkel de juiste  verbeteringen doorvoert, ontstaat er synergie en nieuwe ruimte om te groeien?

Herken je de uitdaging van de waan van de dag en heb je er een andere goede oplossing voor gevonden? Ik hoor hem graag van je! Wil je eens sparren met me over hoe je met je bedrijf, grotendeels, aan de waan van de dag kunt ontsnappen? Plan een afspraak in via deze link om samen te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Bastiaan naam

 
Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.