Een concept is eigenlijk niks. Het is een gedachte, een idee, vaak verwoord in een enkele zin die geen waarde heeft als je het op de verkeerde manier in de praktijk brengt. Tegelijkertijd is een concept alles. Je kan als bedrijf alleen succesvol zijn als je je concept in alles wat je doet bedrijfsbreed doorvertaalt.

Een concept in de pure zin van het woord is een niet-gemanifesteerd idee. Als je er niet naar handelt, is het feitelijk niks. Een idee zonder actie blijft daarmee een droom en een actie zonder idee wordt zelfs een nachtmerrie. Als ondernemer wil je je dromen waarmaken. Daarom is het van levensbelang dat er altijd een idee zit achter alles wat je doet.

Je concept heeft alles te maken met je purpose en je propositie. Een krachtige propositie is in een paar zinnen te formuleren als duidelijk statement dat uitlegt hoe jouw product het probleem van jouw klant ‘oplost’ of zijn situatie ‘verbetert’. En het vertelt jouw ideale klant waarom ze bij jou moeten zijn en niet bij de concurrent. Het beschrijft de kern van jouw bedrijf. Daarin heeft het ter ziele gegane V&D zich bijvoorbeeld verslikt. Operationeel gezien liepen de winkels van de warenhuisketen jarenlang goed, maar eigenlijk was het concept bij niemand duidelijk. Toen de wereld in rap tempo veranderde, wist V&D zelf niet hoe ze zich tot die wereld verhield. En toen was het een kwestie van tijd voordat het doek definitief viel.

Als de doelgroep zich niet herkent in jouw verhaal, is het einde verhaal. En als jij niet weet wie je klant is, is het lastig om je klant aan te spreken en aan je te binden. Daar gaat het ook vaak mis bij startende ondernemers. Vanuit opportunisme en enthousiasme wordt alles aangepakt waarmee te verdienen valt, maar als je te lang op opportunisme gaat koersen, ga je zwalken. Alleen een goed onderbouwd concept, dat duidelijk maakt voor wie je werkt en voor wie je (nog) niet werkt, geeft duidelijkheid voor jezelf en je klanten. Zo richtte ik me in de beginjaren van Impact Masters bewust enkel en alleen op MKB’ers. ZZP’ers en start-ups liet ik links liggen. Niet omdat er daar geen geld te verdienen was, maar omdat ik daarmee mijn concept veel sterker laadde. Door dat in alles wat ik deed uit te stralen, herkende de doelgroep zich in mijn verhaal. Vervolgens kan je je proposities vanzelf uitbreiden. Inmiddels help ik immers ook ZZP’ers en start-ups in hun groeiambities. Maar doe dit achter elkaar, niet door elkaar. Anders wordt het verwarrend.

Wat dat betreft vind ik ‘Perfect Mismatch’ een briljant voorbeeld van een bedrijf met een onderscheidend concept. Het is in feite niet meer dan een webshop in sokken. Het enige wat zij anders doen dan alle andere ‘sokkenboeren’ is het feit dat zij sokken per drie stuks verkopen in afwijkende ontwerpen. Zo maken zij in hun uitingen een wereld van verschil en zijn zij veel meer dan een gewoon sokkenbedrijf.

Een goed concept is dus belangrijk, want een goede uitvoering van een slecht concept maakt je bedrijf nooit duurzaam. Durf jij te vertrouwen op jouw concept?

Wil je daar eens over sparren met me? Plan dan via deze link een afspraak me in. Free of charge!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.