Warning: Undefined variable $_SESSION in /srv/home/impactmasterscom/domains/impactmasters.com/htdocs/www/wp-content/plugins/pixelyoursite/includes/class-events-manager.php on line 171

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /srv/home/impactmasterscom/domains/impactmasters.com/htdocs/www/wp-content/plugins/pixelyoursite/includes/class-events-manager.php on line 171
De drie valkuilen voor groei

Noem het de ondernemersshuffle. Het is het herkenbare ritme van groeiende ondernemers: twee stapjes vooruit en één stapje terug. Startende ondernemers groeien in de beginfase vaak explosief, maar er komt altijd een moment dat die stijgende lijn even naar beneden kantelt. De redenen hiervoor lijken verdacht vaak op elkaar. Dit zijn de drie valkuilen voor groei.

1. Door de aandacht op ‘het nieuwe’, verlies je ‘het oude’ uit het oog

Naar innovatie en nieuwe producten gaat veel uitdacht uit. Dat is logisch. Maar als je aandacht verschuift naar links, is het risico dat alles wat je rechts hebt opgebouwd instort. Iedereen zal zich op het nieuwe ‘shiny thing’ richten. Dat is ondernemers-eigen. Die vinden het leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn. Daardoor zijn ze ook succesvol geworden. Maar pas op dat het oude daar niet onder lijdt. Als de aandacht verschuift naar nieuwe klanten, moet je de kansen bij bestaande klanten niet uit het oog verliezen. Dit kan je voorkomen door pas een nieuwe propositie te ontwikkelen als de oude staat als een huis en deze zich ‘uit zichzelf’ kan blijven door ontwikkelen doordat de processen en menskracht zijn geborgd. Zo maakte een trainingsbureau eens de switch van het geven van individuele trajecten naar het geven van groepstrajecten. Het nieuwe (de groepstrajecten) werd een succes, maar het bedrijf kwam er te laat achter dat het oude (de individuele trajecten) in die groeispurt veel te weinig aandacht had gekregen. Het gat dat was ontstaan aan de individuele kant, was niet opgevuld. Hierdoor werd de omzetwinst aan de ene kant teniet gedaan door een omzetdaling aan de andere kant, waardoor er per saldo geen sprake was van groei.

2. De synergie ontbreekt tussen wat je al deed en wat je gaat doen

Een tweede valkuil is dat er een gebrek aan synergie is tussen wat je al deed en wat je nieuw ontwikkelt. Zo ken ik een grafisch designbureau dat zich ook ging toeleggen op het daadwerkelijk bouwen van hun ontwerpen. Het leek initieel een uitermate goede keuze, want zo kon er een nieuwe markt worden bereikt. Maar in de praktijk bleek het geen goede zet. De programmeurs matchten totaal niet met de designers. Dat zijn twee verschillende bloedgroepen. Daardoor veranderde de energie in het bedrijf volledig met veel operationeel gedoe tot gevolg. Kijk daarom verder dan alleen waar de strategische kansen liggen. Want als een strategische keuze negatieve invloed heeft op de organisatorische en menskant van het bedrijf, kan je er beter niet aan beginnen. Verlies de DNA van het bedrijf dus nooit uit het oog bij het betreden van nieuwe gronden. Of met andere woorden: heb net zoveel aandacht voor de interne kant als de externe kant bij groei.

3. Je wordt terug gezogen in de operatie

Als er nieuwe dingen worden ontwikkeld, levert dat ook een nieuwe workload op. Vaak zie je dat de ondernemer daardoor teveel terugvalt in de operatie. Bij nieuwe initiatieven en ontwikkelingen komt immers zoveel kijken dat de ondernemer wordt ‘gedwongen’ zelf weer bezig te zijn met de waan van de dag, terwijl je daar als ondernemer eigenlijk boven moet staan. Een ondernemer van een sportcentrum maakte onlangs deze fout. Na de ontwikkeling van een nieuw sportaanbod, stond hij weer zelf voor de groep en verzorgde hij eigenhandig de bijbehorende administratie. Als een nieuwe propositie nog niet veel geld in het laatje brengt, houdt de ondernemer vaak begrijpelijk de hand op de knip. Op personeels- en administratief vlak is het nieuwe product daardoor vaak nog niet goed ingeregeld. Het gevaar is dan dat de gaten die dat oplevert, door de ondernemer zelf moeten worden dichtgelopen. Maak daarom op voorhand altijd een realistische inschatting van de workload die een nieuw product aan de operationele kant veroorzaakt.

Twee stapjes vooruit, eentje achteruit. Het is het groeipad van heel veel ondernemers.

Merk je nou dat je het toch lastig vindt om koers te houden en wil je daar eens over sparren met me? Plan dan via deze link een afspraak met me in. Free of charge!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.