Selecteer een pagina

Op dit moment sta ik even ‘uit’. Ik geniet met m’n gezin van een mooie vakantie. Dat is als ondernemer nog best een opgave. Je voelt je terecht verantwoordelijk voor je bedrijf en in je hoofd kan je maar moeilijk afstand nemen. Ik raad je toch aan om even de knop om te zetten. Maar hoe doe je dat dan?

Veel ondernemers hebben moeite met loslaten. Misschien wel juist in vakantietijd. Er zit namelijk nogal een verschil tussen vakantie nemen als ondernemer en vakantiedagen opnemen als werknemer. Waar het voor een werknemer een vanzelfsprekendheid is dat hij of zij in mei vakantiegeld ontvangt, levert dat voor een ondernemer soms best wat kopzorgen op. De luxe om zonder zorgen de deur achter je dicht te trekken en drie weken te genieten op een zonovergoten strand, heb je als ondernemer niet. Je houdt altijd de verantwoordelijkheid. De rust die medewerkers tijdens vakantie ervaren staat daarmee in schril contrast met de stress die het soms oplevert bij ondernemers.

Voor veel ondernemers is de vakantie dus helemaal geen rustige periode. Het hebben van een bedrijf gaat immers altijd door, ook in de vakantie. Het zit ook niet echt in ons DNA om de ondernemersknop zomaar even om te zetten. Toch is het belangrijk dat je als ondernemer af en toe wat afstand neemt. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet goed voor je bedrijf zorgen. Hoe doe je dat dan?

Reserves geven rust

Zorg voor rust in financiële zin. Dat is eigenlijk de randvoorwaarde voor rust in het algemeen. De zomer levert vaak een dipje in omzet op en voor je het weet een dip in je liquiditeit. Dat kan behoorlijk wat stress veroorzaken. Als je weet dat de salarissen en andere kosten gedekt zijn, ga je echter een stuk relaxter op vakantie. Ook zonder jouw directe inspanningen op dat moment. Voldoende reserves zorgen ervoor dat je minder direct op de bal hoeft te spelen. Het staat je toe om afstand te nemen en dat geeft rust.

Vertrouwen geeft rust

Ondernemers hebben vaak de ongegronde vrees dat er niks van terecht komt als zij er niet zijn. Ik kan je verzekeren; dat valt mee. Je bent misbaar. Maar alleen als je je team voldoende vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft. Je zult zien dat je medewerkers in jouw afwezigheid dan zonder moeite proactief zaken oppakken.

Verbreek het open lijntje

Echte paniek komt bijna nooit voor. Verbreek in vakantietijd daarom het ‘open lijntje’ tussen jou en de thuisblijvers. Te vaak hoor ik ondernemers tegen hun medewerkers zeggen: “Je kan me altijd bellen.” Door je medewerkers vertrouwen te geven, zullen zij tijdens jouw afwezigheid zelf beslissingen kunnen en durven nemen en kan je je telefoon gerust een tijdje uit zetten. Zie jezelf wat vaker als werknemer in plaats van de grote spil.

Rust is vaak geen vanzelfsprekendheid voor ondernemers, maar zonder rust, brand je op. Dwing jezelf daarom om af en toe wat afstand te nemen. Letterlijk en figuurlijk. Je bedrijf heeft het nodig.

Een fijne vakantie!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.