De nobele kunst van Planning

 

“Plans are nothing, Planning is everything.” Dwight D. Eisenhower

 

Waarom plannen niets waard zijn.

 

Het maken van plannen is fundamenteel veranderd in de afgelopen jaren. De reden daarvan is doodsimpel: Omdat de wereld veranderd is.

En natuurlijk is dat een dooddoener, want er is nog nooit een moment geweest waarop de wereld niet veranderde. Of zoals de Griekse filosoof Heraclitus ooit al heeft gezegd: “Verandering is de enige constante.”

Er is door de ontwikkeling in technologie echter wel iets belangrijks veranderd aan die verandering. En wel dit: de snelheid waarmee het gaat.

Nog nooit in de geschiedenis zijn veranderingen zo snel gegaan als tegenwoordig. De levensverwachting van een S&P genoteerd bedrijf is volgens Yale professor Richard Foster teruggelopen van 61 jaar in 1958 tot slechts 18 jaar nu. Airbnb is de grootste aanbieder van overnachtingsplekken in de wereld, maar bestond 15 jaar geleden in zijn geheel nog niet. De oude wetten van snelheid zijn niet meer van toepassing en dat is een fundamenteel verschil.

Het betekent dat plannen nog nooit zo snel verouderd zijn geraakt als nu.

Daarom is in mijn optiek elk businessplan dat niet op 1 pagina past zonde van de energie.

Het maken van een planning echter is een heel ander verhaal. Om op een goede manier uitvoering te geven aan je strategie is het maken, monitoren en bijsturen van een planning onmisbaar. Maar in de praktijk is dat lang niet altijd makkelijk. Het maken ervan lukt meestal nog wel, maar hoe zorg je dat je het, in de vaak weerbarstige praktijk, ook krijgt uitgevoerd? Hieronder twee voorwaarden, drie tips en één methode om je de beste planner ooit te maken.

“Elk businessplan dat niet op 1 pagina past is zonde van de energie.”

 

De benodigdheden voordat je begint met planning:

Voorwaarde 1. Weet waar jouw bedrijf in de kern over gaat. Zorg dat je met je team helder hebt waar het in de kern van je bedrijf echt over gaat. Wat zijn de zaken waar jullie het meest waarde aan hechten in HOE jullie werken? Ofwel ken je kernwaarden. Maar de belangrijkste is misschien wel, weet WAAROM jullie doen wat je doet. Ofwel, wat is de Purpose van je bedrijf. Simon Sinek zegt dit mooi in zijn bekende Ted Talk: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.”

Voorwaarde 2. Zorg voor een glasheldere propositie.

Naast een solide fundament is je propositie de volgende randvoorwaarde. Veel bedrijven hebben dit onvoldoende helder omschreven. Voor zichzelf, maar vaak ook voor hun klanten. Hierdoor ontstaat vaak de situatie dat voor elke klant, weer opnieuw een propositie wordt uitgewerkt. Ofwel alles is maatwerk. En maatwerk is vaak moeilijker om op te schalen. Een goede tool hiervoor is het Value Proposition Canvas. Dan past het in ieder geval weer op 1 pagina.

 

3 tips voor een geweldige planning

Tip 1: Zorg dat je doelen glashelder zijn.

Of zoals de oude Cruijf al zei: “Zonder doel ken je niet scoren.” Hierin kan je niet specifiek genoeg zijn als ondernemer. Veel doelen worden niet behaald, omdat achteraf  bleek dat toch niet iedereen hetzelfde beeld had bij het daadwerkelijke resultaat. “Het marketingplan afronden” is zo’n voorbeeld. Veel te vaag en daarmee altijd en nooit haalbaar tegelijk.

Formuleer je doelen altijd als een resultaat in plaats van als een proces. Dus niet: het salesproces verbeteren, dat is namelijk een handeling en nooit af. Beter is: Per 1 april is 25% van de leads klant geworden binnen een periode van 4 weken.

Tip 2: Deel je planning.

Zorg dat je doelen en targets zichtbaar voor het hele bedrijf. Want pas als iedereen weet waar je exact naar toe wilt kunnen ze er op een goede manier aan bijdragen. Het succes van een groeiende onderneming is namelijk in steeds mindere mate afhankelijk van de ondernemer zelf en meer van zijn team. Deel dus de planning met je hele bedrijf. En maak inzichtelijk wat de voortgang erop is.

Tip 3: Zorg voor verbinding.

De Amerikanen noemen dit met een mooi woord “alignment”. Het gaat erom dat je weet dat de dingen die jij deze week aan het doen bent ook daadwerkelijk bijdragen aan dat waar je op lange termijn naar toe wilt.  Onderstaande OKR methode kan je daarbij helpen.

Ook de verbinding tussen je persoonlijke doelen en de bedrijfsdoelen is een belangrijk aspect op dit gebied. Als je weet op welke manier jouw werk bijdraagt aan het succes van het bedrijf heeft je werk aanzienlijk meer voldoening. Zo kunnen doelen een belangrijk instrument worden van de cultuur in je bedrijf. En op deze manier van onschatbare waarde zijn voor je groei.

 

Hoe Google en twitter planning aanpakken: De OKR methode.

Google gebruikt voor het plannen van hun werk een systeem dat Objectives en Key Results heet, ofwel OKR’s.

Elk kwartaal worden er 3 tot 5 doelen gesteld (objectives) die elk worden opgedeeld in een aantal  Key Results. Deze Key Results zijn altijd specifiek meetbaar in de vorm van een getal. Bij elkaar opgeteld vormen deze key results de verschillende onderdelen die nodig zijn om het doel te behalen.

 

Voor meer informatie over hoe dit proces in de praktijk eruit ziet kan je onderstaande video bekijken. Google Ventures partner Rick Klau vertelt hier hoe hij het OKR proces bij Google heeft ervaren. Het is een lange presenatie, maar wel de moeite waard als je er meer over wilt weten. (duur 1:21 uur)

Link: https://www.youtube.com/watch?v=mJB83EZtAjc&t=334s

 

Nog een blog over plannen lezen? Kijk dan eens naar Grote plannen zijn niks zonder planning!


Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.