Selecteer een pagina

Fysieke inspanning is het beste antidepressivum. Dat is wetenschappelijk bewezen. Er is dan ook een sterk verband tussen mentale fitheid en fysieke fitheid. Een mentaal doel kan in mijn optiek daarom niet los gezien worden van een fysiek doel. Dus ondernemer, kom in beweging!

Sport is een mooi middel om een uitdagend doel te stellen. Voor veel mensen is het stellen van een fysiek doel – “ik wil volgend jaar een marathon lopen” – makkelijk te formuleren. Makkelijker in ieder geval dan het formuleren van een zakelijk doel. En dat geldt al helemaal voor de weg naar dat succes toe, want dan moet je eerst je ‘purpose’, propositie en strategie goed doorgronden. Voor een fysiek doel geldt dat veel minder. Ik ken immers weinig mensen die eerst een strategisch plan schrijven voordat ze beginnen met trainen voor de marathon.

Werkend ritme

Toch is er weldegelijk een verband tussen sportief en zakelijk succes. Sporters weten wat het is om goed voorbereid en gedisciplineerd aan de start te verschijnen. Niet voor niets zijn oud-topsporters geliefd op de arbeidsmarkt en vaak succesvol in ondernemen. Zij hebben bewezen doelgericht, langdurig en consistent richting één helder doel te kunnen bewegen. De Olympische finale is waar ze het allemaal voor doen en de weg ernaartoe, het dagelijkse beulwerk in de vroege ochtend en de feestjes die ze daardoor allemaal missen, zijn de basis. Zolang dat geheel een werkend ritme vormt, wordt het routine en daarmee geen opoffering. Dan wordt je daadwerkelijk fitter en beter!

Ik deel in dit kader graag een van de gevleugelde uitspraken van de succesvolle zakenman en auteur T. Harv Eker. Hij zegt: “How you do anything is how you do everything.” Met andere woorden: de wijze waarop je het ene aspect van je leven aanpakt, zo pak je alle aspecten van je leven aan. Als je vol voor het ene gaat, doe je dat ook voor het andere. Ik ondervind dat in mijn onderneming aan den lijve. In tijden dat ik me fysiek fit voel, presteer ik zakelijk echt beter. Als ik voor een uitdagende zakelijke uitdaging sta, zorg ik er daarom altijd voor fysiek in orde te zijn. Anders laat ik steken liggen.

Reality-check

Pas bij zakelijke ambities daarom altijd de reality-check toe: op welk fysieke niveau acteer ik? Je kan zakelijk veel willen, maar dat moet wel in balans zijn met je fysieke fitheid. Train je het ene, dan ben ik ervan overtuigt dat het andere meegroeit. En dan is het makkelijker om aan het fysieke te werken dan diepgravende mentale trainingen te volgen. Wat dat betreft is sport de beste mentale training die er is!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.