Ik erger me over het algemeen niet zo snel en ben best tolerant richting mijn ‘gemiddelde medemens’ al zeg ik het zelf. Maar soms zijn er onderwerpen waarover ik zelfs na wat nachtjes slapen nog steeds de behoefte voel er een column over te schrijven. En deze keer is dat niet over zomaar een onderwerp. Ik zou namelijk graag mijn mening met u delen over mensen met een mening. Wellicht komt het door Corona, of doordat we te weinig gelegenheid hebben om collectief als bondscoach te fungeren, maar ik ben van mening dat er momenteel een wildgroei is ontstaan. Toen ik van de week geconfronteerd werd met de zoveelste ongezouten mening over de staat der dingen, zonder dat ik er enige vorm van relevante inhoud in kon ontdekken, leek het mij tijd voor een poging het algehele kwaliteitsniveau enigszins te verhogen.

Bij deze dus een kleine handleiding ‘Meningen voor Beginners’. Indien u zichzelf op een mening betrapt zijn er drie zaken die u wellicht kunnen redden van het vreselijke fenomeen: Een Geuite Mening Die Werkelijk Nergens iets Aan Toevoegt.

Allereerst de vraag: ‘Is een mening dan verkeerd?’ Laat me daar helder over zijn: nee. Het is beter om goed over dingen na te denken, dan om er niet over na te denken. Echter daarmee komen we dan ook direct tot het eerste uitsluit criterium:

Heb geen mening over zaken waar u geen verstand van hebt. Voordat u de behoefte krijgt over een onderwerp mee te praten in zinnen die beginnen met “Ik vind…” (zeker als u die wenst te combineren met “Nou maar,…” of “…namelijk”) vraag u zelf dan af: Hoe veel weet ik eigenlijk van dit onderwerp? Het best is om bij deze vraag de lat vrij hoog te leggen als ijkpunt. Bijvoorbeeld door uzelf af te vragen: zou ik een college kunnen geven over dit onderwerp waar anderen iets van opsteken? Indien u uzelf (nog) met een onvoldoende moet beoordelen, kunt u het hebben en delen van een mening gerust nog wat uitstellen.

Mocht u nou één zin willen onthouden van deze handleiding dan raad ik u aan het bij deze eerste regel te houden. Het fijne van deze regel is namelijk zijn zelfreinigend vermogen. Hoe meer verstand u namelijk ergens van krijgt, hoe minder uitgesproken uw meningen vaak worden. Dus mocht u uzelf nou betrappen op het hebben van een uitgesproken mening: waarschijnlijk heeft u er niet zoveel verstand van en kunt u beter nog wat meer tijd spenderen goed over de kwestie na te denken. Let er wel op in de tussentijd vooral niet alvast toch uw mening te delen.

Dan het volgende criterium. De tweede lijkt voor de hand te liggen, maar is toch de moeite van het vermelden zeker waard.

Voor u een mening vormt stel uzelf de vraag: Heb ik persoonlijk iets met deze kwestie te maken? Bij deze vraag gaat het erom u bewust te zijn van uw werkelijke omgeving. Laat me even een voorbeeld geven: stel u heeft een grote mening over het gebruik maken van de voedselbank in Nederland. En stel u bent een welgestelde advocaat uit Amsterdam Oud-Zuid. De kans dat u persoonlijk met dit onderwerp van doen heeft is dan niet zo heel groot. Als stelregel kunt u in dit geval aanhouden: mijn mening is niet benodigd. Experts, beleidsmakers en betrokkenen hebben vast een betere kijk op wat er goed en fout gaat. Zelfs al mocht dat niet zo blijken te zijn: ze weten u vast te vinden indien ze u nodig hebben. Mocht u aan dat laatste twijfelen, dan is het goed om bij de volgende vraag stil te staan:

Ben ik van plan iets aan de situatie te verbeteren? Indien hier het antwoord nee is, geldt dezelfde stelregel: uw mening is niet benodigd. Stuurlui aan wal zijn zelden van enig nut voor de kapitein en indien er geen behoefte is om het zelf beter te gaan doen, doet u er prima aan uw mening gewoon voor u te houden.

Met deze uitgangspunten bent u al een aardig eind op weg bij het vormen van uw mening. Een laatste onderwerp wil ik u echter nog meegeven en dat is ‘hoe om te gaan met de ongefundeerde mening van anderen?’

Ook hiervoor is een verrassend eenvoudig recept beschikbaar. Wat u te allen tijde wilt voorkomen is dat u antwoord geeft met daarin uw eigen afwijkende mening. Dat is veelal de aanzet voor een vicieuze cirkel. Voor u het weet heeft u een meningsverschil over de mening van een ander over de mening van de één. En hebben zij weer een mening over uw mening. Zo komt u mogelijkerwijs niet meer voldoende aan werken toe.

Nee, indien u iets wil zeggen is allereenvoudigst ‘dank voor uw mening’ in het overgrote deel van de gevallen aan te bevelen. En kunt u rustig verder gaan met uw werk of andere meer zinvolle aangelegenheden. Mocht u sowieso op enig moment twijfelen over een te uiten mening, is dat over het algemeen een prima idee. U bewaart dan uw mening het best tot de zondag en overdenkt hem thuis nog eens goed.

Ik wens u veel plezier met de hervonden tijd!


Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. En je weet waar je werk zit dus voor verdere groei van je bedrijf. Je vindt hem hieronder.