Dat kan je prima zelf… (not)

 
Je kent vast het Afrikaanse spreekwoord wel: ‘if you want to go fast, go alone. If you want to go far go together’. Dat spreekwoord klopt dus voor geen meter. Alleen gaan gaat helemaal niet sneller. Laat me je vertellen waarom.

Zelf doen. Vooral freelancers zijn er vaak goed in. En dat is heel begrijpelijk. Je bent namelijk ondernemer geworden, omdat je voldoende vertrouwen hebt in je eigen kunnen om te denken dat je er als zelfstandige in je levensonderhoud mee kunt voorzien. Tenminste, ik hoop voor je dat dat zo is.

 

Goed zijn in je vak is één ding. Maar bij een goed lopend bedrijf komen heel wat meer zaken kijken. En die doe je in de eerste fase vaak ook allemaal zelf. En terecht, want dat hoort bij opstarten.  Maar niet meer bij doorgroeien. Of in ieder geval steeds minder.

Ik kom veel ondernemers tegen die inmiddels zelf de grootste blokkade vormen voor de groei van hun bedrijf. Want je bent zelden goed in vijf dingen tegelijk.

 

Laat me je kort vertellen hoe ik tijdens mijn ontwikkeling als ondernemer zelf in die valkuil ben getrapt. Ik heb jaren mijn geld verdiend als freelance Business Developer. Ik ontwikkelde strategieën, concepten en markten voor opdrachtgevers. Nadenken over strategie was mijn vak, dus 3x raden wat ik deed voor mijn eigen strategie. Juist, die ontwikkelde ik gewoon zelf…

Nou, ik kan je vertellen dat er weinig strategieën zo slecht werkten als degene die ik voor mezelf had bedacht. Gevalletje loodgieter en lekkende kraan dus…

 

Mijn doorbraak kwam met het inzicht dat ik daar net zo hard iemand voor nodig had als dat mijn opdrachtgevers mij hiervoor betaalden. En dat bleek een gouden greep, want toen ik mijn ontwikkel vraag ging delen, bleek al heel snel dat dat gesneden koek was voor mijn nieuw gevonden coach. Waar ik zelf maanden over had gedaan, had ik met haar in dagen voor elkaar. En dan ongeveer vijf keer zo goed. Ondernemersles 1: check.

 

Ik ging weer volle bak aan de slag, om vervolgens wederom in dezelfde valkuil te stappen. Ja, ik weet het: ezel en steen. Ik dacht namelijk dat ik prima zelf kon zorgen voor de uitvoering van mijn plan en de controle op de voortgang ervan. Qua uitvoering klopte dat ook prima, maar waar afspraken met anderen vast staan, bleek ik een excellent onderhandelaar rondom de afspraken met mezelf. Met als gevolg dat ik lang niet zo snel groeide als ik mezelf had voorgenomen in dat mooie plan van me. Alleen ging dus helemaal niet zo snel…

 

Gelukkig wist ik prima wat er miste. Accountability. Ofwel het splitsen van uitvoering en controle. Ik geef het zelf als onderdeel van mijn masterclasses over groei. Ik heb vervolgens iemand anders verantwoordelijk gemaakt voor de controle op mijn uitvoering. En dat werkte als een trein. Want aan een ander rapporteren weegt vaak veel zwaarder dan aan je zelf.

 

Natuurlijk ben jij zelf niet die ondernemer die te vaak zegt: “Dat kan ik prima zelf.” Maar wellicht kan je je (puur hypothetisch) wel voorstellen dat accountability ook voor jou werkt. De hamvraag is echter: Heb je het ook op een goede manier voor jezelf georganiseerd? Want tussen weten en doen wil in de praktijk nog wel eens een continent of twee liggen. Tenminste, dat was bij mij toen wel zo.

 

 

Af en toe een nieuwsbrief ontvangen met daarin de laatste nieuwe artikelen? Meld je aan onderaan deze pagina!

 


 

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.