Je kent ze wel, dat rijtje nobele termen op het “over ons” gedeelte van bedrijfspagina’s. “Kwaliteit” is dan nog wel de ergste. Een veel legere huls is bijna niet te vinden. Mijn advies is bij deze dan ook: Stop er gewoon mee. Haal die termen van je pagina, vermoei je personeel er niet langer mee en wees niet zo naïef te denken dat je klanten ook maar 1 seconde beter over je denken als je een paar mooie containerbegrippen als online raamdecoratie gebruikt. Helemaal als je het niet eens meent. Weet je wat de kernwaarden waren van Enron, je weet wel die Amerikaanse club die aan fraude ten onder ging? Integriteit, Communicatie, Respect en Excellentheid. Ongeveer het tegenovergestelde van waar ze destijds naar handelden. De bestuurders hebben flink wat tijd in de bak gezeten met elkaar en het bedrijf is bankroet gegaan.

Lang verhaal kort: Kernwaarden hebben geen enkele betekenis als je er niets mee doet. Het is volstrekt overbodige proza uit de pen van een stel marketeers als je het mij vraagt. Helemaal als het niet eens die zaken zijn waar je ook echt waarde aan hecht. Zoals bij Enron.

“Maar Bastiaan, jij hebt het in je eigen programma’s toch ook over kernwaarden?”  

Ja, dat klopt. Sterker nog, ik vind het een ontzettend krachtig uitgangspunt om je zakelijke handelen aan af te meten. Maar dan moet je ze wel goed gebruiken. Kernwaarden komen pas tot leven als je er invulling aan geeft. Als je bepaald hebt welke norm bij de betreffende waarde hoort. Herinner je je destijds Balkenende nog met zijn normen en waarden discussie? Normen en waarden horen bij elkaar. Want wat jij onder professionaliteit verstaat, kan volstrekt afwijkend zijn van mijn idee daarover. Terwijl het voor ons beiden een kernwaarde kan zijn. 

Ga dus eens na: Heb jij zelf ook zo’n niet gefundeerd lijstje sociaal wenselijk gedrag op je website staan? Of in de kantine hangen? Maak vanmiddag dan eens een mooi statement en gooi ze demonstratief in de, al dat niet digitale, prullenbak. En plaats er pas weer iets terug als je die waarden hebt geformuleerd die voor jou echt het meest belangrijk zijn en je ze hebt voorzien van duidelijk normgedrag. Want pas dan heeft het enige zin om je klanten of personeel ervan te laten meegenieten. Oh, en vergeet niet iemand een foto te laten maken als je ze van de muur haalt. Levert vast een geweldig beeld op voor je personeelsblad. Veel plezier! 🙂

 

Als eerste op de hoogte blijven van alle nieuwe columns en artikelen? Meld je hier aan en we houden je op de hoogte.


Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.