Er zijn boeken vol geschreven over groeimethodieken. Ik zet in een reeks artikelen ’s werelds beste en meest bewezen groei inzichten op een rij. Vandaag het Four Decisions (4D) Framework van Verne Harnish, een van de belangrijke componenten van zijn methodiek ‘Mastering the Rockefeller Habits / Scaling Up’. In een volgend artikel zoomen we in op een tweede aspect uit dezelfde methodiek.

In zijn boek Scaling Up (het vervolg op Mastering the Rockefeller Habits) beschrijft Verne Harnish het 4D Framework als belangrijk vliegwiel van groei. Er zijn in de filosofie van Harnish vier cruciale terreinen waarover je als ondernemer het juiste besluit moet nemen: People, Strategy, Execution en Cash. En wel in die volgorde.

1. People

Het begint met mensen. Mensen kunnen een belangrijke vertragende factor zijn in de groei van je bedrijf. Medewerkers kunnen de effectiviteit verstoren, een leverancier je succes vertragen of het aantal medewerkers kan simpelweg niet voldoende zijn om succesvol te zijn. Jim Collins schreef in zijn boek From Good to Great niet voor niets over First who, then what. Zet daarom eerst de juiste mensen op de juiste plaats en bepaal daarna pas wat de juiste richting is voor je bedrijf.

2. Strategy

Strategie is een containerbegrip. In essentie gaat het om twee dingen:

  • het glashelder hebben waar je op lange termijn naartoe wilt, je verre stip aan de horizon.
  • scherp hebben wat je dit kwartaal gaat doen om daar te komen.

De juiste verbinding tussen de verre stip en het huidige kwartaal zorgt voor focus. Alles daartussenin is eigenlijk niets meer dan een wilde gok. Besteed daar dus ook niet teveel tijd aan en werk vooral van kwartaal naar kwartaal.

3. Execution

Waar strategie zorgt voor focus, zorgt de goede uitvoering voor snelheid. Bij de goede uitvoering gaat het om:

  • prioriteiten. The main thing is to keep the main thing the main thing (Stephen Covey). Het gaat er dus om dat je de juiste dingen doet.
  • data. Meten is weten. Data helpen je bij het prioriteren. Want je kan het druk hebben of het kan voor je gevoel goed gaan, maar je vorderingen moet je willen onderbouwen met een getal waarop je terug kunt vallen. Bijvoorbeeld de hoogte van je omzet of het aantal nieuwe klanten.
  • ritme. Alles wat je doet heeft een bepaald moment. Het is goed om elk jaar naar je lange termijn doelen te kijken, maar doe dat vooral niet te vaak. Evenals je marktaandeel. Dat is reuze interessant, maar kijk er niet vaker dan een keer per kwartaal naar. Andere zaken, zoals de hoogte van je banksaldo, zijn weer dagelijks van belang. Zo heeft alles een ritme.

Door tussen prioriteiten, data en ritme het juiste verband aan te brengen, zorg je voor een goede uitvoering.

4. Cash

Die briljante uitvoering van die briljante strategie moet uiteindelijk wel het juiste rendement opleveren. Dan kom je dus pas bij cash. De meeste bedrijven gaan immers niet failliet omdat het product niet goed is, maar omdat er niet voldoende geld op de bank staat. In dit kader helpt het je als je je Cash Conversion Cycle berekent. Dat geeft aan hoe lang het duurt tussen wanneer je een euro uitgeeft (aan marketing, ontwerp, huur, lonen, enz.) en je die euro terugkrijgt. Hoe minder tijd je CCC beslaat, hoe sneller je kan groeien. Cash kan je weer gebruiken om nieuwe mensen aan te trekken die weer nieuwe dingen gaan ontwikkelen.

En daarmee is de cirkel rond.


Wil je weten aan welke knoppen jij kunt draaien in je bedrijf om de groei te versnellen? In mijn whitepaper ‘De 7 bouwstenen van een snel groeiend bedrijf‘ lees je er meer over. Download hem door op de link te klikken!

De Scaling Up methode blijft belangrijk als tool in onze Groeiprogramma’s. In de loop der jaren hebben we hieraan steeds meer goed werkende methodes aan toegevoegd. Dit is uiteindelijk geworden tot ons eigen groeimodel dat in de Whitepaper staat uitgewerkt. Een in de praktijk bewezen hulpmiddel voor ondernemers met ambitie.