Elke onderneming begint met een goed idee. En met een ondernemer die het gaat uitvoeren.

Ik werk dagelijks met ondernemers en er is één uitdaging die ik vaker tegenkom dan alle anderen.

Hoe houdt je focus in een snelgroeiend bedrijf?

In de opstartfase is dit nog niet zo’n uitdaging. Iedereen in de organisatie is vol aan de slag met de uitvoering van het idee waarmee het avontuur begon.

Maar in een groeiend bedrijf is er altijd die ene grote stoorzender.

De praktijk.

In de praktijk komen er nieuwe kansen op je pad. Die ene grote klant, die toch net een wat afwijkende vraag heeft. Of die markt waar aanvankelijk niemand aan gedacht had, maar die verrassend veel mogelijkheden blijkt te hebben.

En opportunistisch als we zijn laten we die kans natuurlijk niet lopen.

En zo worden we stapje voor stapje door de praktijk ingehaald.

Tot het moment waarop de eens zo goed lopende motor lijkt te gaan haperen. Vaak is dat voor het eerst bij zo’n 8-12 man omvang.

Steeds meer tijd zijn we kwijt aan zaken waar we net niet écht goed in zijn. Die net afwijkende klant van toen is uitgegroeid tot een zeer veeleisende account, die toch wel een beetje de vreemde eend in de bijt is geworden. En heel veel aandacht vraagt…

De waan van de dag regeert steeds sterker.

De centrale vraag die dan veel gesteld wordt, gaat over focus.

Hoe zorg ik dat we niet steeds afdwalen van de route?

Focus zit in de kern van je onderneming.

En dat is een aspect, waar vreemd genoeg vaak overheen gestapt wordt.

“Natuurlijk weten we wel wat we doen hier. Daar zit het probleem niet.” Hoor ik dan vaak.

En dat klopt, het problem zit niet daar, maar de oplossing vaak wel.

Op het moment dat je glashelder hebt waar het in de kern van het bedrijf écht over gaat, en je dit ook met dezelfde helderheid kunt delen met de rest van de organisatie is focus vinden aanzienlijk eenvoudiger.

Bij de kern van je bedrijf gaat het erover heldereid te creeren op een drietal aspecten.

 

  1. People: Zijn de juiste stoelen gedefineerd in je bedrijf en zitten daar ook de juiste mensen op. Zijn er stoelen leeg? Dubbel bezet? Of zitten de juisten mensen er nog niet op? De people kant van je bedrijf geeft antwoord in hoe goed je in staat bent om de juiste mensen te vinden, aan te trekken en te behouden.
  1. Concept: Wat is hetgeen het bedrijf in de kern doet? Waarin is het bedrijf nou echt geweldig en hoeveel procent van de tijd wordt hierop gericht? Maar vooral ook: Waarom doen we wat we doen?
  1. Costumers: Welke klanten sluiten het best aan bij de propositie, de kernwaarden en way of working van het bedrijf. Kortom, welke klanten hechten het meest waarde aan die punten waarin de organisatie excelleert?

Vanuit deze kern volgt de verre stip aan de horizon, ofwel het Grote Gedurfde Doel, ofwel de BHAG (Big Hairy Audacious Goal) zoals Jim Collins deze noemde in zijn boek Good To Great. Een helder BHAG is volgens zijn onderzoek één van de aspecten die optimaal presterende ondernemingen met elkaar gemeen hebben.

Helderheid ten aanzien van de kern geeft het beste vertrekpunt voor het identificeren van groeikansen. Ondernemers zien vaak kansen genoeg, maar de kunst is alleen op die kansen daadwerkelijk focussen die aansluiten bij de kern van het bedrijf.

Vraag jezelf dus eens af welke kernzaken er in jouw bedrijf helderder kunnen? Heb je zelf hier een duidelijk antwoord op? Mooi.

Maar geeft de rest van het bedrijf ook datzelfde antwoord op die vragen?

We zijn benieuwd waar jouw uitdagingen liggen ten aanzien van focus. Deel ze hieronder in de comments.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.