“Ik word gelukkig van ondernemers die iets willen bijdragen aan de wereld”  – Bastiaan van den Noort over de zoektocht naar zijn ideale baan

“We gaan op avontuur!” Bastiaan van den Noort (38) kan zich de woorden van zijn opa nog helder voor de geest halen. Zijn opa prikkelde zijn fantasie door hem met regelmaat ‘de wijde wereld’ in te nemen. Oma maakte een knapzakje en de wijde wereld was het naastgelegen bos. De uitkomst van zo’n avontuur stond vooraf nooit vast. “Heerlijk die onzekerheid!”

Onzekerheid en avontuur zijn dingen die Van den Noort nog steeds aanspreken. Met zijn bedrijf Impact Masters neemt hij nu als coach en groeiexpert andere ondernemers mee in hun avontuur met als doel door groei bij te dragen aan een betere wereld. “Want om impact te hebben, moet je succesvol zijn!”

Het carrièrepad dat Van den Noort heeft bewandeld, was eveneens een grote ontdekkingstocht. “Ik wist heel goed wat ik niet wilde, maar had geen idee wat ik wel wilde.” Na de havo ging hij met een vriend mee naar de heao in Enschede en koos voor de richting ‘Small business en Retail Management’. “Daarin kon ik m’n hele studie zelf inrichten. Dat was mij destijds op het lijf geschreven. Ik geef graag – ook nu nog – zelf vorm aan wat ik wil bereiken.” Het afpellen begon. Via studie en ervaring kwam hij steeds meer tot de kern van wat hij wil met z’n leven. En er vielen steeds meer zaken af. “Ik raakte teleurgesteld in de consultancymastodonten die pretenderen bedrijven te willen helpen in het bereiken van hun ambities, maar de oplossing vooraf al op de plank hebben liggen. Een SAP-implementatie is niet voor elk vraagstuk de oplossing”, schetst hij zijn kritiek op de KPMG’s van deze wereld. “Ik heb niet zoveel met het strakke regime en de heersende carrièrepaden binnen dergelijke bedrijven.”

Narrowcasting

Een stap richting de consultancy viel dus af. Na z’n studie belandde Van den Noort in de creatieve televisiewereld. “Lang had ik een bijbaantje op de financiële en administratieve afdeling van Wegener. Die vaardigheden werden gezocht bij Endemol waar ik als financieel projectbegeleider m’n tanden mocht zetten in grote producties als ‘All you need is love’. “Een speeltuin voor volwassenen”, omschrijft Van den Noort die periode, waarin hij een ster bleek in het vertalen van de financiële mogelijkheden bij de bedachte creatieve formats. Om te voorkomen dat hij teveel mee zou worden gezogen in de financiële diepte en tot echte controller zou worden gepromoveerd – “dat wilde ik niet en zo viel er weer iets af in mijn zoektocht naar de ideale baan” – maakte hij de overstap naar het veel kleinere Media Landscape dat zich bezighield met het opzetten van narrowcasting netwerken. Van den Noort had daarin al wat ervaring opgedaan en die business was booming. Het betekende wel een omslag van het ‘aangeharkte’ Endemol met voor alle zaken een aparte afdeling, naar een pioniersbedrijf waarin hij voor veel zaken zelf verantwoordelijk werd. Het bleek hem meer dan goed te liggen. Al op zijn eerste werkdag werd hem verzocht het bedrijfsprofiel te bepalen. “Dat was er nog niet eens”, zegt hij nu lachend. In ruim vijf jaar tijd bekleedde hij er vele rollen en groeide uit tot de rechterhand van de directeur.        

Kerstpakketten

“Een leerzame tijd in een gave omgeving, maar op een gegeven moment werd het een beetje een herhaling van zetten. En heel eerlijk, dat narrowcasting zat niet diep genoeg in mijn hart. Ik wilde iets nieuws, waarbij ik zelf aan het roer zou staan. Het was tijd dat ik echt m’n eigen ding ging doen.” Van den Noort werd in zijn volgende stap geïnspireerd door een artikel dat hij destijds las over een zakenvrouw in Zuid-Afrika. “Zij wilde iets doen voor de armste mensen in een township in Johannesburg. Ter bevordering van de werkgelegenheid en het ondernemerschap van werkloze vrouwen, startte zij er een koekjesfabriek. Zo zette ze haar businesskennis in voor een betere wereld. Dat wilde ik ook; de wereld mooier maken met ondernemerschap. Ik gunde het de koekjesfabriek om te groeien en nam contact op, ervan overtuigd dat er voor zo’n bijzonder verhaal een markt moet zijn in Nederland.” En zo begon Van den Noort Fair ’n Square, een startup die duurzame kerstpakketten en (relatie)geschenken leverde met een bijzonder verhaal. “Ik bood niet alleen een duurzaam alternatief voor kerstpakketten en bedrijfsgeschenken, maar alle producten droegen met hun bijzondere verhaal een steentje bij aan een betere wereld.” Het is de kern van het denken van de inwoner van Lochem: de wereld mooier maken, maar wel door ‘gewoon’ business te doen.

Telefoonboek

Het heeft Van den Noort verder gevormd. “Met een goede regeling kon ik weg bij Media Landscape. Op 1 april 2009 ging ik in plaats van naar kantoor naar een terras van Bagels en Beans en begon ik aan m’n businessplan met eigenlijk geen flauw idee wat ondernemen inhield.” Het schrijven van het plan met alle doorrekeningen erin kostte hem uiteindelijk twee maanden. “Achteraf gezien weggegooide tijd. Ten eerste omdat een goed businessplan op twee A-4tjes moet passen en ten tweede omdat je het ondernemen leert door het te doen, niet door het te bedenken.” Hoewel Van den Noort niet mocht klagen over z’n eerste omzetjaar – “ik zie me nog met de hele familie in de voormalige kippenschuur van de familie bij tien graden onder nul de pakketten inpakken” – kwam het bij lange na niet in de buurt van zijn voorbedachte Excelstaatjes. “Toen ik de boer op ging, had driekwart van de bedrijven de kerstpakketten al gekocht. Ook was het geen één-op-ééntje dat het warme netwerk uit mijn vorige leven direct mijn klant zou zijn. Ik hoopte dat in ieder geval één van de ‘grote jongens’ het mij wel zou gunnen, maar ik besefte niet dat het dan gelijk om zulke grote aantallen ging, dat dergelijke bedrijven aanbestedingsplichtig zijn en referentieprojecten eisen… Kortom, ik begon met het telefoonboek op schoot bij de ‘a’ van accountant.”

Lekkende kraan

Fair ’n Square bleek zeker toekomstbestendig, maar Van den Noort besefte al snel dat voor hem de lol vooral zit in het opbouwen van een bedrijf en minder in het daadwerkelijk runnen ervan. “Ik genoot van de startfase en had helemaal niet het doel om de grootste kerstpakettenboer van Nederland te worden.” Dat was het moment waarop hij als freelancer zich aanbood als business developer. “Ik ontwikkelde concepten, strategieën en markten voor mijn opdrachtgevers. Het ging als een speer.” Maar de hoogste toppen bestaan alleen bij de gratie van de diepste dalen. Het gemak waarmee de grote opdrachtgevers zich als vanzelf aanboden, verdampte als sneeuw voor de zon toen de economische crisis zijn intrede deed. Van den Noort zakte diep, moest zelfs tot zijn eigen schaamte de erfenis van zijn vader aanwenden om de maand rond te komen en bovendien liep zijn relatie op de klippen. “Het besef kwam dat er meer nodig is om succesvol te zijn en te blijven. Ik verkondigde mooie praatjes bij mijn opdrachtgevers, maar het lukte niet dat zelf toe te passen op m’n eigen bedrijf. Vergelijk het met een loodgieter die thuis een lekkende kraan heeft.”

Impact Masters

Het was achteraf gezien de doorbraak om te komen tot waar hij nu is. In 2014 sloeg hij een aanbod van z’n laatste opdrachtgever om daar in loondienst te komen in de wind en hij startte Impact Masters op. “Ik wilde af van het principe ‘uurtje-factuurtje’ en me richten op een productgedreven business. En ik wilde niet meer voor m’n opdrachtgevers werken, maar mét ze. Van developer ben ik veel meer een coach geworden. De bedrijven die ik begeleid, moeten ook echt zelf aan de bak. Hierin gedij ik het allerbest.” Van den Noort leerde zijn ware kwaliteiten kennen. En ook zijn zwaktes. “Ik heb een creatief brein dat snel is afgeleid. Het traditionele georganiseerde werk, is niet mijn ding. Daarvoor ben ik wellicht te chaotisch en onnavolgbaar. Mijn kracht zit in het geven van masterclasses. Nu richt ik me op de dingen waar ik goed in ben.” Van den Noort liet zich scholen volgens de beproefde Rockefeller Habits en gaf zelfs college aan de Nyenrode Business Universiteit. De rasoptimist heeft er plezier in. “Ik haal veel voldoening uit het in de praktijk realiseren van kansen voor ondernemers. Dat proces samen aangaan is mooi en moeilijk tegelijk, want tussen ambities hebben en deze daadwerkelijk realiseren zit een wereld van verschil.” De boswandelingen met zijn opa hebben zo plaatsgemaakt voor veranderprocessen met zijn klanten. Dat zijn stuk voor stuk ondernemers die iets willen bijdragen aan de wereld. “Groeien en geld verdienen zijn in dit kader geen vieze dingen, integendeel zelfs! Om impact te hebben moet je succesvol zijn, want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet goed voor de maatschappij zorgen. Met Impact Masters wil ik anderen in staat stellen de wereld een stukje mooier te maken. Met ondernemerschap heb je zelf het roer in handen.”

Derde wereld

Voorlopig zit Van den Noort volledig op zijn plek. “Wat ik nu doe is de essentie van waar ik mijn geluk en voldoening uit haal. Ik ben geen Nostradamus van m’n eigen leven, maar hoe ik het nu zie, zal dit werk de rode draad van mijn verdere leven vormen.” Dat er daarbij geen accentverschuivingen plaats kunnen vinden, is niet gezegd. “Er dienen zich vast andere proposities aan.” Een stapje naar de derde wereld is voor Van den Noort daarbij zeker een optie, een toekomstdroom zelfs. “Ja, met groeiprogramma’s mensen in ontwikkelingslanden helpen hun eigen leven vorm te geven via ondernemerschap, zou een erg mooie uitbreiding zijn binnen het aanbod van Impact Masters”, besluit hij, nog altijd geïnspireerd door de koekjesfabriek in Johannesburg met een innerlijke behoefte aan een vleugje onzekerheid en avontuur.