Hij is niet zo van de gebaande paden. Lang wist Van den Noort vooral wat hij niet wilde. Hij koos met ‘Small business en Retail Management’ voor een studie die hij goed naar z’n eigen hand kon zetten. Hij zegt niet voor niets dat hij graag zelf vorm geeft aan wat hij wil bereiken. Na z’n studie belandde hij in de creatieve televisiewereld. Bij Endemol werd hij financieel projectbegeleider van grote producties als ‘All you need is love’. Promoveren tot controller ging hem echter te ver. Hij wilde met een creatieve invalshoek blijven verbinden en maakte de overstap naar het veel kleinere Media Landscape dat zich bezighield met narrowcasting. “Opeens was ik voor een veel breder spectrum verantwoordelijk. Niet elke discipline had een eigen afdeling.” Hij groeide er uit tot Business Development manager. “Een leerzame tijd in een gave omgeving, maar na ruim vijf jaar werd het een beetje een herhaling van zetten. Ik wilde iets nieuws, waarbij ik zelf aan het roer zou staan. Het was tijd dat ik echt m’n eigen ding ging doen.”

Kerstpakketten

Van den Noort werd in zijn volgende stap geïnspireerd door een artikel dat hij destijds las over een zakenvrouw in Zuid-Afrika. “Ter bevordering van de werkgelegenheid en het ondernemerschap van werkloze vrouwen, startte zij in een Township een koekjesfabriek. Zo zette ze haar businesskennis in voor een betere wereld. Dat wilde ik ook; de wereld mooier maken met ondernemerschap.” En zo begon Van den Noort op 1 april 2009 met een wit vel. Hij had eigenlijk geen flauw idee wat ondernemen inhield. Het resulteerde in Fair ’n Square, een startup die duurzame kerstpakketten en (relatie)geschenken leverde met een bijzonder verhaal, waaronder die bewuste Zuid Afrikaanse koekjes. Het is de kern van het denken van Van den Noort: de wereld mooier maken, maar wel door ‘gewoon’ business te doen. Hoewel Fair ’n Square zeker toekomstbestendig was, besefte Van den Noort al snel dat voor hem de lol vooral zit in het opbouwen van een bedrijf en minder in het daadwerkelijk runnen ervan. “Ik genoot van de startfase maar had helemaal niet de ambitie om de grootste kerstpakettenboer van Nederland te worden.”

Het roer in handen

Van den Noort zegde de kerstpakketten-business vaarwel en ging aan de slag als freelance business developer. Hij deed er waardevolle ervaring op in economische hoog- en laagtij. Het laatste bracht hem ertoe ook zijn eigen businessmodel eens goed onder de loep te nemen. “Ik wilde af van het principe ‘uurtje-factuurtje’ en me richten op een productgedreven business. En ik wilde niet meer voor m’n opdrachtgevers werken, maar mét ze.” Hij veranderde van developer naar coach. Mijn kracht zit in het geven van training en coaching. Nu richt ik me op de dingen waar ik echt goed in ben.” Van den Noort liet zich scholen volgens de beproefde Rockefeller Habits en gaf zelfs college aan de Nyenrode Business Universiteit. De rasoptimist heeft er plezier in. “Ik geloof dat de wereld positief veranderen en geld verdienen hand in hand kunnen gaan. Purpose en Profit hoeven elkaar niet te bijten. Integendeel zelfs! Om impact te hebben moet je succesvol zijn, want als je niet goed voor jezelf zorgt, kan je ook niet goed voor de maatschappij zorgen. Met Impact Masters wil ik anderen in staat stellen de wereld een stukje mooier te maken. Met ondernemerschap heb je zelf het roer in handen.