Als bedrijf heb je een plan. Veel te vaak laat dat plan zich echter ondersneeuwen door de waan van de dag. Die is altijd en overal aanwezig en is nog heel verleidelijk ook. Al snel wordt veel van je tijd opgeslokt door brandjes blussen zonder dat je daadwerkelijk bezig bent met het uitvoeren van je plan en het behalen van je (lange termijn) doel.

Om je plan tastbaar te maken helpt het om je lange termijn doel te vertalen naar een jaarplan en vanuit daar naar kwartaalplannen. Door de waan van de dag belanden die kwartaalplannen echter te vaak in bureaulades. Aan het eind van een kwartaal is er dan maar weinig terecht gekomen van je oorspronkelijke plan. Het oude kwartaalplan wordt vervolgens voor de volgende kwartaalsessie pas weer uit de kast getrokken. Maar daarmee kom je natuurlijk niet echt verder. Je bent heel druk, maar niet met de juiste dingen en dat gebrek aan focus belemmert je in je groei.

Daar komt nog bij dat jij als ondernemer niet de enige bent die het plan moet weten. Het is jouw taak om iedereen binnen het bedrijf te laten beseffen wat het plan is en wat ze daar individueel aan kunnen bijdragen. Focus is daarmee behalve een persoonlijk onderwerp, ook een groepsverantwoordelijkheid. Als directeur word je afgerekend op hoe jouw team de prioriteiten stelt. Hoe beter dit gaat, hoe scherper de focus en hoe beter het bedrijf loopt.

The main thing

Concentreren op wat belangrijk is. Daar draait het dus om bij focus. Stephen Covey zegt niet voor niets: ‘The main thing is to keep the main thing the main thing.’ Om in de dagelijkse praktijk verbinding te (blijven) zoeken met je ‘Main thing’, is het goed om daar een systeem voor te gebruiken. Google heeft hier een managementmethodologie voor ontwikkeld die ze OKR noemt. OKR staat voor Objectives and Key Results. Het helpt je bij het opzetten, communiceren en monitoren van kwartaaldoelen en resultaten in een organisatie. Het doel van OKR’s is om doelstellingen te koppelen aan meetbare resultaten, waardoor medewerkers samenwerken en in één uniforme richting bewegen. OKR’s worden op drie niveaus gedefinieerd: bedrijfsniveau, teamniveau en persoonlijk niveau. Zo werk je met resultaten als drijfveer in plaats van taken en wordt je ‘Main thing’ tastbaar voor je hele organisatie.

Het klinkt simpel, maar is zeker niet eenvoudig. Het is nog een hele klus om jouw ‘objectives’ te bedenken en hier in ‘key results’ uitvoering aan te geven. Want je moet blijven oppassen voor de verleidingen van de waan van de dag. De klant blijft immers bellen, je moet brandjes blussen en soms verleg je je focus liever naar de makkelijkere resultaten. Ja, er zijn redenen genoeg waarom je afdwaalt van je ‘Main thing’. En ja, soms zijn die terecht. Maar meestal niet.

Houd focus!

Lukt het je niet om focus te houden of terug te krijgen, dat overkomt ons allemaal! Zou je hulp of een stok achter de deur willen hebben die jou, met je bedrijf samen, weer terug begeleid naar focus en keeping the main thing the main thing? Plan dan een afspraak in via deze link om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.