Vaak bu-j te bang - waar zit jouw angst?Groot stond het boven het hoofdpodium van de zwarte Cross een paar jaar geleden. Dat geldt absoluut als je wilt gaan schansspingen met een caravan. (Iets dat ik je niet direct aan zou raden trouwens)
Het adagium geldt ook voor ondernemers, inclusief mezelf heb ik mogen ervaren. Maar ik heb ook geleerd hoe over de angst tijdens het ondernemen heen kunt komen.

De clou? Laat me je mijn ervaring vertellen…

Dit wil ik vaker doen!

Jaren geleden ben ik een weekend naar Texel geweest om er een parachutesprong te maken. Nu ben ik absoluut van het avontuur, maar dit vond ook ik meer dan spannend. Het was een mooie zomerse dag en op het vliegveld werden we uitgebreid voorbereid op wat er ging komen. We kregen pakken aan, brillen op en vertrokken naar het vliegtuig. Op de bodem van het vliegtuig (er zitten helemaal geen stoelen in dat ding!!) taxieden we naar de startbaan.

We kwamen op 12.000 voet hoogte en het luik ging open. Wat een enorm kabaal! We kropen naar de rand en ik moest mijn voeten buitenboord hangen! Mijn hart knalde volledig uit mijn borstkas uit! Ready? 3-2-1 GO! En daar ging ik. Een soort wilde paniek maakte zich voor een paar seconden van me meester. Ik lazerde een 4 km hoge afgrond in!!! Toen ik de stem van de tandemmaster hoorde drong het besef tot me door dat ik niet ter plekke dood zou gaan. Ik vloog! De adrenaline nam het over en ik ervoer de meest geweldige kick ooit!

Eenmaal terug op de grond wist ik het zeker. Dit wil ik vaker doen! En het was dan ook precies 1 weekend later dat ik terug was op het eiland om te beginnen aan mijn eigen brevet. Het was het begin van mijn gezondste verslaving ooit en ik heb die zomer nog tientallen sprongen gemaakt. En dat was waar ik iets begon te beseffen.

Door mijn angst actief te verkleinen naar zijn werkelijke formaat, werd hij overzichtelijk en beheersbaar.
Adrenaline, de meest geweldige kick ooit! - Foto: TH Freefly

Adrenaline, de meest geweldige kick ooit! – Foto: TH Freefly

Wat ik merkte bij het springen was dat het spannendste stuk voor mij niet de sprong zelf was, maar het laatste stuk van de klim. Het stuk dat het vliegtuig klimt van 10.000 naar 12.000 voet. Dat was waar ik me mentaal voor het laatst voorbereide op tamelijk bizarre idee dat ik op het punt stond om halverwege uit een verder perfect werkend vliegtuig te stappen.

Maar als het exit-punt bereikt was kon ik de knop omzetten en gaan. Natuurlijk was er angst. Er zijn weinig zaken die ik spannender heb gevonden dan skydiven…

Het was een geweldig inzicht voor me: De bijna mythologische angst die om een parachutesprong hangt bleek eigenlijk alleen maar een super spannend stukje van 2.000 voet te zijn. En die 2.000 voet die was wel door te komen. (Nu heb je in die fase ook niet heel veel opties meer. Het is springen of gewoon rechtsomkeert mee terug naar beneden.)
Door mijn angst actief te verkleinen naar zijn werkelijke formaat, werd hij overzichtelijk en beheersbaar.

Door ergens dus eens echt goed naar te kijken, bleek de werkelijke angst veel kleiner te zijn dan hij aanvankelijk leek.

Ik heb T Harv Eker eens horen zeggen:

“How you do Anything, is how you do Everything.”

En dat is een les die ik sindsdien goed heb onthouden. In mijn toen nog jonge bestaan als ondernemer waren er namelijk andere dingen die ik veel spannender vond dan skydiven. En de combinatie van die les met mijn skydive ervaring heeft me sindsdien veel gebracht.

Ga eens na bij jezelf: Wat is het waar jij het meest bang voor bent?
Ook skydiven? Spinnen/slangen? Spreken in het openbaar? Het opstarten van je eigen blog? Het pitchen voor een groep Informal Investors? Het persoonlijk benaderen van je grootste idool?

Bij welke opdracht zou jij blinde paniek op voelen komen? Grote kans dat ook die paniek zijn eigen 2.000 voet heeft. En er is maar een manier om daar achter te komen. “Screw it, let’s do it!”

Mag ik je uitnodigen om jouw uitdaging uit te voeren? Ik hoor heel graag wat het is en of je de 2.000 voet hebt gevonden!

Want vaak bu-j te bang…

Bastiaan naam

 

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.