Als ondernemer zijn er doorlopen zaken in je bedrijf die aandacht behoeven. Soms gaan die over het daadwerkelijk leveren van je producten en diensten, maar minstens net zo vaak om alles wat daaromheen ook van belang is. Zaken rondom personeel, financiën of de strategie van het bedrijf om er maar een paar te noemen.

Nu is daar op zich niets bijzonders aan. Sterker nog veel ondernemers vinden het juist geweldig om al die verschillende zaken bezig te kunnen zijn. Om oplossingen te vinden, of gewoon dingen praktisch geregeld te krijgen. Maar vaak gaat er veel tijd verloren aan het werken aan zaken die maar beperkt van belang zijn. De waan van de dag heet dat ook wel. Of nog erger, hard werken aan de verkeerde oplossing.

De kunst is vaak niet zozeer om het beste antwoord te vinden, maar om te weten welke vraag je überhaupt moet beantwoorden. En daarvoor heb je overzicht nodig. Wie constant met zijn neus op de bal zit, overziet slecht het speelveld aan opties. En dat leidt vaak tot dramatische oplossingen.

Laat me dat toelichten met een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Daar probeerde de Amerikaanse luchtmacht ervoor te zorgen dat hun bommenwerpers weer heelhuids terug kwamen van hun missies. Zinvol vraagstuk zou je zeggen om meerdere redenen. Om dat te doen voerden ze een analyse uit op de schade die de teruggekeerde toestellen hadden. Dat leverde bovenstaand plaatje op.

De engineers kwamen hiermee tot de conclusie dat ze de vleugeluiteinden, de staart en het middendeel moesten versterken. Want daar werden de vliegtuigen het meest geraakt.

“Nee.” zei Abraham Wald, een statisticus tot ieders verbazing.

“Het vliegtuig moet versterkt worden bij de neus, de motoren en het achterdeel voor de staart.”

Terwijl juist daar de minste schade was te zien.

En daarin had hij volkomen gelijk. Hij had zich namelijk gerealiseerd wat alle anderen hadden gemist.

Natuurlijk werden de vliegtuigen ook geraakt op de plekken zonder rode stip. Maar de vliegtuigen die daar geraakt werden hebben het niet tot thuis gered. Die waren gecrasht!

Wald realiseerde zich dat de analyse niet op de gehele vloot gedaan was, maar alleen op de overlevers. En dat de engineers juist de plekken hadden gevonden waar een vliegtuig het meeste schade kon verdragen zonder dat het neer stortte.

Een geweldig verhaal als je het mij vraagt dat illustreert dat je overzicht moet hebben voordat je in staat bent om tot de beste oplossing te komen. En dat het volkomen zinloos is om iets op te lossen als je niet weet waar het werk zit.

In dit geval was er een statisticus nodig om te zien wat de engineers niet zagen. Voor ondernemers is dat vaak niet anders. Iemand van buitenaf kijkt soms verfrissend anders naar dat wat je zelf niet meer ziet. “Vanuit het potje kan je niet op het etiket kijken.” Is zo’n mooie tegeltjeswijsheid daarover.

De gouden vraag is: “Wat is de zwakke plek in jouw bedrijf?” Moet je aan de motor of de vleugels sleutelen?

Het lastige is alleen: Aan wie stel je die vraag? Want dat je die vraag niet zelf moet beantwoorden lijkt me duidelijk.

In mijn ervaring zijn er een paar zaken essentieel. De eerste is dat je als ondernemer niet te dicht met je neus op de bal moet zitten de hele dag. Zorg dat je voldoende uit kunt zoomen.

Het tweede is dat je moet weten waar je werk zit. En het derde is dat je het beste team nodig hebt om te bepalen waar dat werk zit en het vervolgens ook uit te kunnen voeren.

Want toen die engineers eenmaal wisten wat ze moesten doen, kon de statisticus naar huis.

Dus voor je aan de gouden vraagt begint, zorg dat je team van engineers en statistici op orde is. Als je voor die laatste nog iemand zoekt mag je mij bellen. Hoewel mijn kennis van statistiek toch best beperkt is. Gelukkig was het maar een metafoor.


Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.