Ook al ben je zelfstandig ondernemer, dat betekent nog niet dat je alles alleen moet doen. Het is belangrijk om de goede support om je heen te verzamelen. Dat kan door coaching, kennis en ook door een groep gelijkgestemde ondernemers om je heen te verzamelen. Dat laatste doen we bijvoorbeeld in de Mastermind groepen die ik samen met Twelve Waves leid. Daarin komt eigenlijk alles samen.

Het leukste aan werken met ondernemers vind ik het delen van elkaars ervaringen en kennis. In een Mastermind groep kan dat bij uitstek en telkens blijkt weer hoe waardevol dat is. Door in een groep inhoudelijk gelijkgestemden met elkaar in gesprek te gaan, vragen te delen en uitdagingen te formuleren, kom je verder dan in je ‘normale’ omgeving. Natuurlijk is het belangrijk en leuk om met je partner of je vrienden in de kroeg over jouw onderneming en visie te praten. Maar zij zijn vaak niet het beste klankbord voor jou als ondernemer.

You’re not alone

Ik was laatst als gastspreker in een mastermind groep om te vertellen over ondernemen en groei. Gelukkig vonden de deelnemers het boeiend, maar minstens net zoveel waarde kwam die dag uit de groep zelf. Door herkenbare situaties en uitdagingen met elkaar te bespreken, besef je: I’m not alone! En dat is soms erg fijn als ZELFstandige.

Ik vertelde hoe ik zelf als ondernemer opgestart ben. In 2009 zegde ik mijn baan op en begon ik Fair ’n Square, een startup die duurzame kerstpakketten leverde. Mooi idee, maar ik was nog zo verschrikkelijk groen als ondernemer. Ik schreef een veel te dik businessplan, ging (tevergeefs) naar de bank voor financiering, bouwde druk aan een website en een merk en voor ik het wist was het jaar driekwart voorbij zonder dat ik ook maar één kerstpakket had verkocht. In softwaretermen: Ik doorliep de traditionele waterval methode waarin de fases na elkaar plaatsvinden. Er was toen niemand die mij vertelde dat het ook anders kon. Die mij vertelde dat je de opstart van een onderneming veel beter Lean en Agile kon aanpakken. Sterker nog, die boeken moesten toen nog geschreven worden. Hoeveel baat had ik destijds wel niet kunnen hebben bij sterke support!

Iemand uit de groep herkende dit direct. Dit was exact hoe zij haar startup wilde gaan aanpakken: eerst een businessplan, dan een website en pas daarna de markt in. Niet zo’n goed idee dus. Het zou me niets verbazen als haar jaarplanning er na die dag behoorlijk anders uit gaat zien. En dan is het fijn om een groep om je heen te hebben waar je dit mee kunt delen. Want jij weet niet wat je niet weet, maar samen kom je vaak een heel eind. Ik had gewild dat ik bij mijn opstart zo’n groep had gehad.

En juist daarom vind ik het zo tof om nu die groep te mogen leiden. Onze Mastermind groep noemen we Growth Alliance. Samen met tien gelijkgestemde ondernemers die met je meedenken en hun netwerk delen. We hebben nog een paar vrije plekken, dus als je wilt weten of het wellicht iets voor jou is, vraag dan een strategiesessie. Wie weet spreek ik je snel!

Benieuwd of een mastermind iets voor jou is?

Wil je meer weten over wat we doen in een mastermind? Onze groep in Apeldoorn heeft nog een paar plekken vrij. Meer informatie over het concept vind je HIER. Meer informatie over onze groep en het aanvragen van een intake staat HIER.