Laatst gaf ik een presentatie over zakelijke groei. Na afloop kwam er een ondernemer op me af, die me in zelfverzekerde bewoording duidelijk wilde maken dat hij eigenlijk niet begreep waarom mijn vak überhaupt bestond. (Ja ik weet het, ondernemers willen nog wel eens uitgesproken zijn in hun bewoordingen…) Hij had nog nooit een coach of adviseur ingehuurd en wilde dat vooral ook zo houden. Hij was inmiddels al 30 jaar ondernemer en wist echt wel hoe de hazen lopen in zijn business: ‘Adviseurs zijn maar stuurlui die vanaf de wal vertellen hoe ik mijn bedrijf moet runnen’.
Ik snapte wel wat hij bedoelde en soms is dat ook het geval. Ik heb het zelf ook nooit zo gehad op veel consultants en adviseurs. We spraken er even over door en toen kwam hij met de volgende vraag:
Hij vroeg me licht grijnzend:
“Er zit zoveel verschil tussen bedrijven, wat is volgens jou dan de doorslaggevende factor voor groei en succes?”
Goede en terechte vraag natuurlijk. Mijn antwoord was dat die er niet is. Groei gaat in mijn optiek over balans. Er zijn heel veel dingen die je goed moet doen om succesvol te kunnen groeien. Allereerst moet je de juiste mensen aan boord hebben, je moet weten waar de kansen voor groei liggen en deze vervolgens vertalen in een glasheldere en deelbare strategie. Die strategie moet je vervolgens subliem uit weten te voeren voordat je tot ècht resultaat komt. En op al die onderdelen liggen verschillende uitdagingen. Maar er is ook nog iets wat dáár dan weer aan vooraf gaat…
Voordat je er aan kunt beginnen zijn er twee aspecten die in mijn ervaring met, de inmiddels honderden, ondernemers telkens terugkeren als dé twee belangrijkste randvoorwaarden voor succesvolle groei:
1. Get a system: Werk met een methodiek
Het belangrijkste verschil wat ik zie tussen succesvolle bedrijven en exponentieel succesvolle bedrijven, is dat de laatste groep nagenoeg altijd met een methodiek werkt. In de startup scene is dit bijvoorbeeld vaak gebaseerd op de Lean Startup methodiek van Eric Ries. Voor de tech gerelateerde bedrijven komt daar vaak Agile of Scrum bij. Toen ik vroeger nog grote projecten managede deden we dat via Prince2. Mijn persoonlijke favoriet voor doorgroeiende bedrijven is de Scaling up/ Rockefeller Habits methodiek.
Belangrijker dan welke methodiek je gebruikt is de vraag OF je er een gebruikt.
Het grote voordeel van een methodiek is namelijk dat het je vrijheid geeft. En dat klinkt tegenstrijdig. Namelijk een methodiek geeft vooral regels en is daarmee toch beperkend? In mijn ervaring is dit niet het geval. Een methodiek heeft als voordeel dat er al is nagedacht over de manier waarop het werk wordt uitgevoerd. Scrum geeft bijvoorbeeld een geweldig framework, waarin je softwareonderdelen kunt definiëren, inplannen, uitvoeren en in sprints werkend kunt opleveren. Wat Scrum doet voor softwaredevelopment, doet de Scaling up/ Rockefeller Habits voor het vormgeven van bedrijfsgroei.
Ga eens voor jezelf na: Geef jij de groei in jouw bedrijf vooral vorm uit de losse pols, of heb je er een methodiek voor? In het eerste geval houdt het vooral in dat er nog winst te behalen valt. Wil je weten op welk gebied dat voor jou het geval kan zijn?
2. Get a coach: Werk met een coach die die methodiek meester is
Voor topsporters is het een no-brainer. Geen atleet gaat naar de Olympische Spelen zonder coach. Waarom niet? Niet omdat die coach een betere hardloper is dan zijzelf natuurlijk. Maar omdat je verder komt wanneer je hulp hebt van iemand die een plan heeft. Dit geldt ook voor jouw onderneming. In het bedrijfsleven wemelt het dan ook van de coaches, waardoor het lastig kan zijn de juiste te vinden. Zoek er vooral een, die specialist is op jouw kerntaak. De kerntaak van de CEO is het succesvoller maken van de organisatie. De vervolgvraag is dan of die coach een bewezen methode gebruikt. En is dat een zelfbedachte methode of een bewezen aanpak? Kortom kijk of de coach zelf ook meester is op zijn vak. Je wilt namelijk niet als testomgeving dienen. Aantoonbare ervaring blijft daarvoor de beste graadmeter.
En nu voor jou: Heb jij de beste hulp aan boord in je bedrijf? Nog niet? Werk aan de winkel!
Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.