Aangezien zakelijke groei mijn vak is, krijg ik er  ook veel vragen over. Een van de meest gestelde is of er een universeel recept is voor bedrijfsgroei. In alle jaren dat ik inmiddels met het onderwerp bezig ben heb ik geleerd dat elke onderneming uniek is en geen groeipad hetzelfde is, maar ook dat er wel degelijk een formule bestaat die voor alle bedrijven opgaat. Groeien is een aan te leren vaardigheid, in mijn optiek.

In de komende 2 weken ga ik je uitleggen waaruit die universele formule uit bestaat. Elke maandag, woensdag en vrijdag behandel ik één van de vijf pijlers in deze serie van artikelen. Hoe meer ondernemers het vak leren, hoe meer bedrijven ontstaan die impact maken.

Het ontstaan van de universele groeiformule

In dit eerste artikel neem ik je mee in hoe ik ben gekomen tot wat ik nu het Vliegwiel van Groei ben gaan noemen. Ik kom van oorsprong uit de media en heb na Endemol jaren bij Media Landscape gewerkt als business development manager. Het realiseren van nieuwe kansen/projecten was daar mijn dagelijkse werk. Ik heb daar geleerd dat ondernemers vaker teveel dan te weinig kansen zien. We waren destijds behoorlijk opportunistisch en grepen elke kans die op ons pad kwam. Een eigenschap die ons veel heeft opgeleverd, maar die ook zijn valkuilen had. Maar daarover wellicht later nog eens meer. Mij leerde het in ieder geval veel over groeikansen en de impact ervan op de mensen in het team.

Resultaat volgens plan, met succesvolle bedrijfsgroei met Impact als doel

In de jaren erna heb ik als freelance business developer onder andere nieuwe strategieën uitgewerkt voor opdrachtgevers. Sommigen hebben geweldig uitgepakt, terwijl anderen niet van de grond zijn gekomen. Naast veel vakinhoudelijke kennis leerde het mij vooral dat je er met alleen een strategie niet bent. Of zoals een vriend van me eens mooi zei:

“een goed plan is pas een goed plan als het ook goed wordt uitgevoerd. Anders was het toch niet zo’n goed plan.”

Terwijl een goede strategie wel degelijk een onontbeerlijke pilaar is voor succesvolle groei.Courage-To-Challenge-The-Climb-Of-The-Cliff-1800x2880

Kortom, ik zag dat bij veel bedrijven het daadwerkelijke probleem niet bij het plan lag, maar bij de uitvoering ervan. En dat is ook precies de reden dat ik moeite heb met veel consultants. Het is niet zo moeilijk om vanaf de zijlijn te roepen wat een bedrijf moet gaan doen, er vervolgens een duurbetaald plan over schrijven, maar vervolgens al lang weer vertrokken zijn tegen de tijd dat de wereld er tijdens de uitvoering toch niet geheel volgens plan uit bleek te zien…

Met Impact maak je verschil

Mijn les was dat de uitvoering dusdanig cruciaal is voor het al dan niet behalen van succes, dat het voor mij onacceptabel was om in deze fase het bedrijf het maar zelf uit te laten zoeken.Want uiteindelijk draait alles om resultaat. Om wat je daadwerkelijk weet te bereiken met elkaar. En dat resultaat bestaat uit veel meer dan alleen winst. Ik ben het uiteindelijk impact gaan noemen. Omdat je als bedrijf ergens het verschil in wil maken. Een bedrijf wordt doorgaans gestart vanuit de gedachte dat je ergens mee van waarde kunt zijn voor een ander. En als je met die waarde het verschil kunt maken in je markt, maak je impact.

Ik leerde in de loop der jaren dat ook resultaat op zich een onderwerp is wat je kunt optimaliseren. Dat je bewust zaken kan verbeteren waardoor je meer impact maakt.

En dat als je meer resultaat maakt, je weer meer middelen hebt om nieuwe kansen te creëren.

En zo komen we weer bij het begin van het vliegwiel van impact.

De komende weken zal ik elke paar dagen één van de cirkels bespreken en je meenemen in de centrale vragen die je dient te beantwoorden op elk gebied. Want je kunt nog veel  leren over groei.

Stay tuned dus en schrijf je hier in als je de volgende edities ook wilt ontvangen!

Bastiaan naam

 

PS we hebben iets moois voor je in petto aan het einde van de zomer, ook hier hoor je in ons Ezine als eerste over natuurlijk!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.