De beste strategieën om de groei van je bedrijf te blokkeren.

Geregeld hoor ik als ik met ondernemers praat: “ik wil helemaal geen super groot bedrijf.” Niet elke ondernemer wil groeien met zijn bedrijf en dat is prima. Grappig genoeg zijn juist de ondernemers zonder grote ambities vaak opvallend goed in het behalen van dat doel. Wist je echter dat maar 4% van alle bedrijven in Nederland de magische omzetgrens van € 1 miljoen ooit bereikt?

Maar er zijn ook ondernemers die er telkens weer in slagen hun bedrijf werkelijk de lucht in te laten knallen. Dat begint vaak met het aannemen van geweldige teamleden. Van die gasten die goed zijn in hun vak. Gedreven zijn. Graag willen. Vol goede moed gaan ze aan de slag. En ja hoor, binnen de kortste keren is het raak: je bedrijf groeit als kool. Maar wat nou als je dat nou net helemaal niet wilde?

Geen Nood: Impact Masters komt je te hulp. In deze serie delen we de beste recepten met je om groei te voorkomen.  Of als het onheil al aan de gang is, om het zo snel mogelijk een halt toe te roepen! Deze technieken hebben zich allen bewezen in de praktijk en zijn uitermate succesvol gebleken.

Vandaag de eerste tool. Deze tool is uitermate geschikt om goede micromanagers mee zoet te houden. Je geeft je team het gevoel dat ze hard aan het werk zijn, terwijl jij vanaf een afstandje kunt toekijken en zien hoe je bedrijf geen steek verder komt. Heerlijk toch?

Recept 1: De Waan van de dag.

Waar je als ondernemer voor wilt zorgen is dat je hele team zo min mogelijk voorbij gaat aan de waan van de dag. “Keep em busy” is het devies. Onderstaand een viertal beproefde recepten.

  1. Stel zoveel mogelijk prioriteiten

Houd de druk er te allen tijde goed op. En blijf de aandacht geven aan zaken die het meest om aandacht vragen. Onderstaand kwadrant kan daar bij helpen. Je wilt je team zoveel mogelijk aan het werk houden in het eerste kwadrant. Brandjes blussen en andere acute pijn oplossen. Urgentie is je beste vriend. Haastige spoed is een beproefd concept bij het voorkomen van groei. Het tweede kwadrant is waar de prioriteiten liggen die je onderneming het hardst laten groeien. Blijf daar dus zoveel mogelijk weg. Een goede manier om dit te doen is vooral veel prioriteiten de organisatie in schieten. Be a demanding Boss!

 

Prioriteitenkwadrant:

Prioriteitenkwadrant

 

  1. Deel je visie nooit met anderen

Een andere belangrijke tool die je als ondernemer hebt is het delen van je plannen voor de lange termijn. Natuurlijk weet jij wel waar je heen wilt, maar voorkom zoveel mogelijk dat je team dat ook weet. Een strategisch plan is een document dat achter slot en grendel in je bureaula ligt. Houd vragen over de lange termijn af met pragmatisme. Als je een doel stelt voor de lange termijn gaat je team ermee aan de slag en voor je het weet begint die groei weer. Hou de boot af met iets vaags als: “Elk jaar gewoon 5% meer omzet.” Als je niet weet wat de koers van het bedrijf is, is het erg moeilijk er een gedegen bijdrage aan te leveren.

  1. Controleer je teamleden op zoveel mogelijk details

Wat je wilt voorkomen is dat mensen overzicht krijgen over al hun werkzaamheden.

Een goede manier om dat te doen is door ze vooral op onverwachte momenten naar veel details te vragen. Maak die details zo klein mogelijk. Dit werkt enorm goed om onveiligheid en onzekerheid te creëren in je team. Je teamleden zullen zich genoodzaakt voelen.

  1. Laat je team lijvige adviezen opstellen ten aanzien van kansen en verbeterpunten.

Geef je team de opdracht een verbeterplan op te stellen. Benadruk goed dat je eerst een plan wilt zien en dat het zeker niet de bedoeling is dat ze al daadwerkelijk met een kans aan de gang gaan. Leg de lat voor het rapport hoog en geef ze ruim de tijd. “Maar dan moet het ook echt een topplan zijn.” doet het altijd goed. De kans is dan aanzienlijk dat ze het probleem veel te uitgebreid analyseren en met een gedegen advies komen. Praktische adviezen zijn veel moeilijker te negeren, dan lijvige rapporten. In een rapport staan vast wel een paar goede dingen, maar ook altijd wel iets waar je een vraagteken bij kunt zetten. Complimenteer ze met hun werk, zeg dat je erover na gaat denken en gooi het rapport vervolgens in je bureaula. Grote kans dat het een tijd duurt voor je er weer iets over hoort. In de tussentijd voer je de druk op met punt 1.

Ik hoop dat je met bovenstaande punten goed in staat bent om je groei binnen de perken te houden. Maar ook als in jouw bedrijf de uitdagingen hardnekkiger zijn, wees gerust. Volgende keer hebben we nog een volgend recept, waarmee je gegarandeerd je bedrijf kunt houden waar het nu is.

Ondertekst:

Ben je nou juist een ondernemer die wel de ambitie heeft om door te groeien? Je kunt natuurlijk bovenstaand artikel ook omgedraaid lezen. Echter een nog beter idee is om je groei te gaan organiseren door middel van een bewezen methodiek. Dat is wat onze groeiprogramma’s je bieden. Wil je weten of zo’n programma voor jou als doorgroeiende ondernemer interessant is, dan kan je hier een gratis Impactsessie aanvragen. We gaan dan 1-1 in op de situatie van jouw bedrijf en waar voor jou de beste kansen liggen om door te groeien. We stellen bij het schrijven van dit artikel 2 gratis gesprekken beschikbaar. Wil je daar kans op maken, klik dan nu hier.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.