Selecteer een pagina

De snelste groeier van het land in 2014 is met 2000% gegroeid. Dat heeft hen een FDGazellen Award opgeleverd. Dé prijs voor de snelst groeiende onderneming van Nederland. De winnaar van het jaar ervoor realiseerde 1185% groei (over de laatste 3 jaar).¹

Zo.

Nu weet je in ieder geval hoe hard de snelste gaat.

Het gemiddelde van alle 395 Gazellen lag trouwens op 133% omzetgroei over 3 jaar.

Stuk voor stuk uitzonderlijke prestaties. Zeker gezien de economische tegenwind. Er is echter gedurende de gehele crisis geen jaar geweest dat de FD Gazellen Awards uit noodzaak niet zijn uitgereikt. Er zijn altijd bedrijven die groeien. De vraag is alleen: Hoor jij daarbij?

Ja? Cool! Great work en keep it up!

Nee? Werk aan de winkel!

Gelukkig kan je veel leren om groei georganiseerd te krijgen.

 Zelf heb ik de afgelopen jaren veel ondernemers geholpen groei te creëren of te versnellen. Er zijn 5 aandachtsgebieden, waarlangs je kunt versnellen. Deze zijn samengebracht in het Vliegwiel van Impact. Om optimaal succesvol te zijn moeten niet alleen alle onderdelen afzonderlijk geweldig worden uitgevoerd, maar dient elke vervolgstap vooral door te bouwen op hetgeen er in de voorgaande is besloten.

Dat lijkt een open deur, maar in de praktijk is het vaak anders. Je kunt bijvoorbeeld nog zo goed zijn in de levering en uitvoering van je dienst of product (executie), maar als dat niet gebaseerd is op een glasheldere strategie kom je wel ergens, maar niet waar je wilt.

En je komt alleen tot de beste strategie als je deze opstelt met de beste mensen (één van de pijlers van de Foundation pijler).

“I don’t know where I’m going, but I’m on my way” schreef Carl Sandburg eens. Gezellig voor een wandeling op zondag, maar niet zo effectief bij het runnen van een bedrijf…

Om momentum te creeren, moeten alle 5 versnellers met elkaar in lijn gebracht worden. En dan ook nog op zo’n manier dat het niet alleen voor de ondernemer zelf duidelijk is, maar ook voor de rest van het bedrijf.

De vijf versnellers van Impact.

Onderstaand vliegwiel geeft de vijf aspecten aan waarlangs je de groei van je bedrijf kunt versnellen.

Circle Diagram (BLUE)

 

Foundation (BLUE)

 Foundation

In de eerste versneller van het vliegwiel gaat het over de essentie van het bedrijf.

De core is opgebouwd uit 3 pijlers:

  • People: Hebben we de juiste mensen en doen die mensen de juiste dingen op de juiste manier?
  • Concept: Waarom doen we wat we doen? Waarin zijn we uitzonderlijk goed? En hoe verdienen we ons geld?
  • Core Costumer: Welke klanten sluiten het best aan bij ons concept?

Centrale vraag: Waar gaat het nou ECHT over bij ons?

Resultaat: Glasheldere focus op de fundamenten van het bedrijf.

Innovation (BLUE)

Innovation

Op welke manier verdienen we momenteel ons geld? Ofwel hoe zit ons huidige business model in elkaar? Vervolgens is de vraag waar dit verbeterd kan worden. Liggen de beste kansen bij het aanboren van een nieuwe klantegroep? Kunnen we nieuwe diensten aan ons bestaande netwerk aanbieden, een nieuw distributiekanaal gebruiken of een ander verdienmodel introduceren.

Het Business Model Canvas van Alexander Osterwalder is een goede tool die