Warning: Undefined variable $_SESSION in /srv/home/impactmasterscom/domains/impactmasters.com/htdocs/www/wp-content/plugins/pixelyoursite/includes/class-events-manager.php on line 171

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /srv/home/impactmasterscom/domains/impactmasters.com/htdocs/www/wp-content/plugins/pixelyoursite/includes/class-events-manager.php on line 171
Grote plannen zijn niks zonder planning - Impact Masters

Bij plannenmakerij worden alle toekomstscenario’s vaak wel uitgetekend. Alle ‘what-if scenario’s’ zijn doordacht. Maar helaas, de werkelijkheid is vaak anders. 99% van wat bedacht is, komt niet uit als je blijft hangen in de plannen. Bij planning gaat het veel meer om strategie. Eisenhower besteedde jaren aan de bouw van zijn team, de strategie en de mogelijkheden voor een succesvolle invasie. Het was een compleet planningsproces. Voor de invasie wisten alle belangrijke spelers niet alleen wat ze moesten doen, maar ook waarom ze het moesten doen.

Een klant vroeg mij eens mee te kijken met hun strategie. Het zou enkel gaan om de ‘finishing touch’, maar al snel bleek dat er totaal geen connectie was met de ‘purpose’ (de kern) en de ‘propositie’ (het aanbod). De verre stip aan de horizon ontbrak hierdoor.

BHAG

De Amerikaanse managementgoeroe Jim Collins noemt die concrete heldere stip aan de horizon de BHAG: the Big Hairy Audacious Goal (vrij vertaald: het Grote Gedurfde Dappere Doel). Bedrijven met een heldere stip aan de horizon zijn substantieel succesvoller. Dat gedurfde dappere doel moet inspirerend zijn en in verbinding zijn met je purpose.

In een tijd waarin nog niet eens duidelijk was hoe de maan bereikt kon worden, zei John F. Kennedy: “We put a man on the moon and will bring him back safely this decade”. Begin jaren tachtig sprak Bill Gates over “a computer on every desk and in every home”. Stuk voor stuk succesvolle BHAG’s die onhaalbaar leken. De genoemde gedurfde doelen zijn zoals we allemaal weten uiteindelijk gehaald, maar veel belangrijker is dat er nadat ze werden uitgesproken een beweging op gang kwam. Medewerkers wilden zich er met ziel en zaligheid voor inzetten om het doel te bereiken.

Denk per kwartaal

Die gedrevenheid breek je af met het formuleren van meerjarenplannen. En dat is nou precies wat veel bedrijven doen. Maar meerjarenplannen hebben in de praktijk nauwelijks waarde. De wereld verandert veel te snel. Als je BHAG duidelijk is, is het zaak om zo snel mogelijk terug te keren naar het hier en nu. Maak duidelijk wat je er op korte termijn aan kan doen om je einddoel te bereiken. Denk per kwartaal niet per drie of vijf jaar.

De verre stip verliezen veel bedrijven snel en makkelijk uit het oog. Het is lastig om er in de dagelijkse praktijk je focus op te houden. Focus is niet voor niets de meest gehoorde uitdaging voor ondernemers. Bekijk daarom per kwartaal of er nog verbinding zit tussen wat je vandaag doet en je BHAG. Wees daar eerlijk in. Als die verbinding ontbreekt heet dat ‘de waan van de dag’ en moet je concluderen dat je prioriteiten niet helder zijn. Als je teveel in de waan van de dag leeft, ben je brandjes aan het blussen. Dat moet soms gebeuren, maar draagt niet per se bij aan je grote gedurfde dappere doel. Dan zit er in je purpose, propositie en strategie iets niet goed.

Bijstellen

Probeer daarom altijd je strategie door te vertalen naar de dagelijkse praktijk. En het is geen schande om jouw verre stip aan de horizon bij te stellen als dat moet. Met al mijn klanten heb ik eens per jaar een sessie om te bepalen of het doel nog klopt. Wordt dat nog steeds nagestreefd? Is de wereld veranderd?

Zo werkt het met strategische planning. Het is niet het plan… het is de planning. Met een goede planning weet iedereen wat ze moeten doen, wanneer ze het moeten doen, waarom ze het moeten doen en hoe eventuele veranderingen andere dingen zullen beïnvloeden.


Heb je interesse in mijn whitepaper ‘De 7 bouwstenen van een snel groeiend bedrijf‘? Download ‘m dan door op de link te klikken!

 

Deze blog is onderdeel van een reeks die de bouwstenen van elk bedrijf beschrijven. Eerder verschenen ‘Purpose’ en ‘Propositie’ die samen met ‘Planning’ het fundament van een bedrijf vormen.