Selecteer een pagina

Met Impact Masters help ik bedrijven groeien. Daarbij gaat het natuurlijk vaak ook over de marketing van een bedrijf. Af en toe word ik knettergek van de marketing die ik om mij heen zie. Steeds vaker is het puur data gedreven. Dat is op zichzelf erg goed, maar niet als het ten koste gaat van de persoonlijke kant van het verhaal.

Marketing gaat over in contact komen met nieuwe klanten. Ik zie steeds meer marketinggoeroes die beweren dat je kan groeien door het volgen van hun “highly converting funnel system” of iets van die strekking. Dat je rijk kan worden vanaf de Bahama’s door de kracht van het internet. Als je maar genoeg potentiële klanten benadert met een gelikt gestandaardiseerd verhaal, wordt er vanzelf een aantal daadwerkelijk klant. Ik zeg niet dat zo’n geautomatiseerde aanpak niet effectief kan zijn, want op sommige mensen slaat zo’n aanpak aan. Maar als ik merk dat ik in een marketing funnel ben beland, dan haak ik af.

Marketing moet oprecht zijn

Die persoonlijke connectie is waar het wat mij betreft om gaat bij marketing. Marketing moet in mijn ogen oprecht zijn. In productieprocessen kan je problemen automatiseren, maar niet in marketing. Ook op LinkedIn zie je het gebeuren. Je inbox wordt overspoeld met onpersoonlijke uitnodigingen. Laatst benaderde een bedrijf mij met een gelikt verhaal, maar aan alles zag ik dat het niet meer dan een standaardtekst was die ad random het netwerk in was geslingerd. Er was zelfs vergeten om de aanhef persoonlijk te maken. Er stond letterlijk ‘Beste < relatie >’. Zo wil ik als klant niet benaderd worden. En zo benader ik dus ook geen klanten.

Mensen doen zaken met mensen

Feit is dat de meeste business persoonlijk is. Bedrijven doen geen zaken met bedrijven. Nee, mensen doen zaken met mensen, ook binnen bedrijven. Cold calling en geautomatiseerde marketing kan in eerste instantie best werken, maar mijn ervaring is dat het mis gaat zodra het persoonlijke stuk verdwijnt en je alles omzet in standaardscripts.

Sommige van mijn klanten vertellen mij dat ook. Als beginnend bedrijf is de marketing vaak ‘handwerk’. Zodra het bedrijf opbloeit en groeit en er een marketingmedewerker wordt aangesteld, wordt er vaak overgeschakeld op puur data gedreven marketing via social media en internet. Veel te vaak stopt daarmee de groei.

Wat wel werkt is de persoonlijke benadering. Natuurlijk kan je delen automatiseren en natuurlijk moet je hierbij gebruik maken van je netwerk. Maar maak het wel persoonlijk. Een persoonlijke mail of telefoontje waarbij verwezen wordt naar de gemeenschappelijke connectie, zet de deur meest van de tijd wagenwijd open.

Marketing, keep it real!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.