Purpose is geen makkelijk onderwerp. Het vraagt wat denkwerk om hier vanuit je ware identiteit antwoord op te geven. Een IT bedrijf bijvoorbeeld. Ze vertelden me dat ze een gewoon IT bedrijf waren, zoals er zoveel zijn. “Zo spannend is het allemaal niet. Wij zetten de fysieke omgeving over naar de cloud”, waren de letterlijke woorden. Ze vertelden wat ze deden, niet waarom ze het doen. Als je dat blijft roepen, onderscheid je je niet en ben je voor je potentiële klanten één van de duizenden andere IT bedrijven.

Het vroeg een meer filosofische insteek. Wat is de kern van je bedrijf? Uiteindelijk kwam naar voren dat dit ICT bedrijf gelooft dat samenwerken leuk en makkelijk moet zijn. Echt vanuit hun hart, niet omdat dat een sociaal wenselijk antwoord is. Kijk, dat resoneert! Dat samenwerken niet makkelijk gaat als de ICT je in de steek laat, moge duidelijk zijn. Maar door te vertellen waarom ze er zijn en niet wat ze doen, kregen ze de aandacht. De verhalen kwamen los en de nieuwe slogan ‘Wij geloven dat samenwerken leuk en makkelijk moet zijn’, sloeg aan.

Het vraagt dus van bedrijven en ondernemers dat zij verder kijken dan hun niet onderscheidende missie/visie die het gros in wollig proza heeft samengesteld in voor de hand liggende heisessies. Want daarmee draag je niet uit wat je onderscheidt, wat je anders maakt dan andere bedrijven. Je moet niet zeggen wat jij doet, maar wat de klant eraan heeft. Kijk naar mijn eigen bedrijf. Ik kan wel zeggen dat ik masterclasses en groeiprogramma’s geef, maar dat doen er honderden met mij. Wat ik zeg en geloof is dat een betere wereld ondernemers nodig heeft die impact maken. Die het verschil maken en daarmee hun stukje van de wereld beter, makkelijker of mooier maken. Dat is wat zowel mij als veel van mijn klanten drijft.

Verre stip op de horizon

Het begint dus met nadenken over jouw ‘purpose’. Wat dat betreft is de golden circle van marketing goeroe Simon Sinek een veel gebruikte tool. ‘Start with why’; waarom doe je wat je doet? Daar gaat het om en dat vindt men interessant. Een mooi Nederlands voorbeeld in dit kader zijn David de Kock en Arjan Vergeer, de jongens achter de beweging ‘365 dagen succesvol’. Zij communiceren in alles wat ze doen de verre stip op de horizon. Ze zeggen niet dat zij persoonlijke ontwikkelingstrainingen aanbieden. Nee, zij communiceren dat zij ervoor gaan dat in 2020 Nederland het gelukkigste land ter wereld is. Dat heeft enorm aangeslagen en hen volle zalen opgeleverd.

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.