Je bedrijf kan procesmatig briljant in elkaar zitten, maar zonder briljante mensen kom je tot een briljant slechte ‘performance’. Andersom geldt hetzelfde. Je kan uitstekende sales mensen en medewerkers in de operatie in dienst hebben, maar als deze twee takken van sport niet goed op elkaar afgestemd zijn, werkt het niet.
Van terugkijken naar vooruitkijken
Als je niet weet waar de pijn zit, weet je ook niet waar de oplossing zit. Om hier grip op te krijgen, moet je je performance monitoren in een dashboard. De uitdaging is om dat met KPI’s te doen die vooral vooruitkijken, zogenaamde ‘leading KPI’s’. In de praktijk zie je echter te vaak dat een dashboard uitsluitend wordt ingericht met ‘lagging KPI’s’. Dat zijn terugkijkende getallen als omzet en winstcijfers. Mooi, belangrijk ook voor je accountant, maar niet het meest interessant. Het zegt namelijk iets over het verleden. Er is niks meer aan te doen. Door je in je dashboard te richten op de toekomst, krijg je veel beter in beeld of je bedrijf nog op koers ligt. Het toont de pijnpunten en geeft je inzicht en behoeftes weer van je prestaties in de (nabije) toekomst.
Het is anders denken, maar niet veel ingewikkelder. Met basisgegevens kom je al een heel eind. Zo zoomde ik onlangs met een IT-bedrijf in op hun sales. De gemiddelde contracthoogte was bekend, evenals de doorlooptijd tussen het eerste contactmoment en een getekend contract. Omdat ze ook wisten dat normaal gesproken één op de twee leads daadwerkelijk klant wordt, konden we al vroeg in het jaar voorspellen of de target aan het eind van het jaar gehaald zou worden. Door de ‘lagging KPI’s’ uit te breiden met ‘leading KPI’s’ (de gewenste en benodigde targets), is dit IT-bedrijf nu veel eerder in het jaar in staat om (indien nodig) bij te sturen.
Van top-down naar bottom-up
Een overzichtelijk dashboard helpt je om focus te houden zodat je niet wordt ondergedompeld door de waan van de dag. Het geeft aan waar je je echt op moet richten. Doe dit door er stoplichten aan te geven en bepaal vooraf samen wanneer een KPI op rood, oranje of groen komt te staan. Met veel groene KPI’s krijg je motiverende en inspirerende kwartaalsessies. Je wilt immers het liefst werken bij een bedrijf dat structureel over presteert. Focus daarom op wat goed gaat en maak dat geweldig, in plaats van dat je probeert van alle zesjes zeventjes te maken. Het is de kunst om dit smart te benoemen. Voor elke medewerker moet het duidelijk zijn wat zijn specifieke bijdrage is aan het resultaat. Zo zet je een dashboard goed in, zonder dat het op weerstand zal stuiten bij individuele medewerkers. Meten wordt comfortabel weten! Je hebt het met elkaar niet meer over waarom iets niet is gehaald, maar wat te doen om het de volgende keer wél te halen.
Ervaar jij ‘pijn in je bedrijf’ en wil je graag ook een dashboard inrichten dat gericht is op een pijn vrije toekomst voor je bedrijf? Daar kan ik je bij helpen! Plan een afspraak in via deze link om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.
Dit blog is onderdeel van een reeks die de bouwstenen van elk bedrijf beschrijft. Eerder verschenen ‘Purpose’, ‘Propositie’ en ‘Planning’ als fundament van een bedrijf. ‘People’ en ‘Proces’ zijn samen met ‘Performance’ de pilaren. In mijn volgende blog sluit ik deze reeks af met ‘Profit’ dat het dak vormt.
Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.