De kans is groot dat je eind 2019 een jaarplan hebt gemaakt. Dat hoop ik tenminste, anders is er werk aan de winkel. Want een goed jaarplan maakt duidelijk wat je komend jaar gaat doen om je lange termijn doel te bereiken.

Het opstellen van ambitieuze targets is makkelijk. Dat is immers een papieren exercitie. Dit vlammend presenteren op je nieuwjaarsborrel is eigenlijk ook niet zo bijzonder. Het is goed voor de spirit en de positieve energie. De inhoud van de speech bestaat echter meestal uit niet meer dan een terugblik plus een klein beetje extra. Dat is belangrijk, maar ook een gemiste kans…

Data zijn krachtiger dan intenties

In de praktijk blijkt dat dat ‘beetje extra’ lang niet altijd wordt gehaald in het nieuwe jaar. Tachtig procent van de bedrijven in het MKB staat stil of krimpt zelfs qua omzet. Om te bepalen of jij je bedrijfsdoelen dit jaar gaat halen is er dus meer nodig dan terugkijken en algemene intenties. Dat zegt immers niks over het toekomstige resultaat. Een bedrijf stuur je niet op basis van intenties, maar op basis van cijfers!

Kijk vooruit!

Kijk dus vooruit op basis van data. Om vooruit te kijken is het goed om ook vooral KPI’s te formuleren die datzelfde doen, de zogenaamde ‘leading KPI’s’. Op de toekomst heb je immers invloed. Al het andere is geweest. Als je goed vooruit kijkt, blijkt dat je veel beter in staat bent om te bepalen of je bedrijf nog op koers ligt richting genoemde ambitie. De toekomst is dan zelfs voorspelbaar. Je omzet voor 2020 komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen. Daarvoor moet je wat doen en dat heb je als het goed is ook de afgelopen maanden al voor een deel gedaan.

Je kan de toekomst voorspellen!

Je kunt vaak verder vooruitkijken dan je denkt. Met basisgegevens kom je al een heel eind. De tijd tussen het eerste contact met een klant en uiteindelijk het getekende contract, is bij jou bekend. Stel dat dat zes maanden is en je weet dat één op de twee leads daadwerkelijk klant wordt. Dan weet je nu al waar je halverwege 2020 staat. En halverwege het jaar weet je waar je uiteindelijk op uitkomt.

Als jij dit kan, is het zaak dat je medewerkers dat ook kunnen. Dus als je morgen aan een willekeurige collega vraagt wat hij dit jaar gaat doen, is het voor de positieve energie leuk als hij zegt dat hij er weer voor gaat en jouw toespraak op de nieuwjaarsborrel kan herhalen. Maar het is beter als hij daaraan kan toevoegen hoeveel nieuwe klanten hij daarvoor in het komende kwartaal gaat binnen halen.

Een fantastisch voorspelbaar 2020 gewenst!

PS: wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.

Wil jij een keer sparren over jouw groeiplannen? Vraag dan nu een gesprek aan met Bastiaan.