Dit is het tweede artikel in de serie over de elementen die je moet beheersen om succesvol te kunnen groeien.

The first one is the hardest, zeggen de Amerikanen in hun gezegde. Dit is zeer zeker ook het geval bij het vliegwiel van groei. De eerste pijler is namelijk people. Dit is gelijk het onderwerp waarop de meeste handen de lucht in gaan als het gaat over de grootste uitdaging voor ondernemers. En terecht, want het vormt het vertrekpunt van nagenoeg alles binnen je bedrijf.

Maar allereerst de vraag, waarom de cirkel begint met people. Het antwoord daarop komt uit het bekende boek Good to Great van Jim Collins. Hij onderzocht wat langdurig en substantieel succesvollere bedrijven anders deden dan de rest. Zijn eerste verschil noemde hij: First who, then what. Succesvolle bedrijven zorgen eerst dat de juiste mensen zijn aangesloten, voordat ze de juiste koers gaan bepalen. De meeste ondernemers doen het juist andersom. Eerst hebben ze een idee, vervolgens ontstaat een plan en pas dan gaan ze bepalen wie ze daar allemaal voor nodig hebben. Niet optimaal volgens Collins. Als je betere mensen aan boord hebt zullen zij vervolgens beter in staat zijn om de beste strategie te bepalen.

De juiste mensen bij je bedrijf

Een van de eerste uitdagingen op het gebied van people is: waar vind je de juiste mensen? Een mooie uitspraak op dit gebied is: hire for fit, train for skills. Ofwel, zorg dat nieuwe teamleden ten eerste bij het bedrijf passen, voordat je ze beoordeeld op hun kunnen. Vaardigheden kun ja aanleren namelijk, of iemand binnen het bedrijf past aanzienlijk minder.

People bw resizeDoor helder te kijken naar dat wat het bedrijf het meest belangrijk vind kan je vooraf een duidelijk beeld geven aan de kandidaat wat er van hem wordt verwacht. Kernwaarden verwoorden dat wat het bedrijf het meest belangrijk vindt. Dit is daarom een van de beste tools om hiervoor te gebruiken.

Hebben en houden

De tweede uitdaging op people is hoe behoudt je ze? Ook hierover valt veel te leren en met dit onderwerp alleen kan je een week vullen. Begin eens door te kijken naar de manier waarop het bedrijf met zijn A spelers omgaat (zie het artikel ‘Voorkom de duurste mishires uit de geschiedenis van je bedrijf)? Vaak is daar namelijk verrassend veel winst te behalen. Wie wordt er namelijk altijd op uit gestuurd als er een brand geblust moet worden? Juist, je beste mensen. Heb je ze al eens gevraagd of ze eigenlijk wel bij de brandweer hadden gewild? Of kijk eens naar wie er de meeste aandacht krijgt in het team? Vaak gaat het gros van de aandacht naar de probleemkandidaten, en worden de best presterenden voor lief genomen. Een van de beste boeken op dit gebied is geschreven door … en heet Topgrading. Aanrader voor als je meer wilt leren op dit gebied. Een nog beter alternatief is natuurlijk gewoon onze masterclass volgen. šŸ˜‰

Centrale vraag:
De centrale vraag die je moet beantwoorden bij dit onderdeel is: Zitten de juiste mensen op de juiste plek en zou je iedereen met enthousiasme opnieuw aannemen als je de kans had?

Hoe zit dat voor jouw bedrijf? Heb je de juiste stoelen gedefineerd in je bedrijf? En zittenĀ  daar vervolgens ook de juiste mensen op? Zijn er stoelen leeg? Dubbel bezet? En zou je iedereen weer opnieuw op die positie aannemen als je het opnieuw mocht doen? En dan ook nog met enthousiasme?

Er valt nog veel meer over dit onderwerp te vertellen, sterker nog we hebben er een volledige masterclass over. Voor nu volstaat echter de centrale vraag en gaan we in ons volgende artikel verder in op de tweede stap van het vliegwiel, namelijk innovatie.

Mocht je dat nog niet gedaan hebben, kan je je hier inschrijven voor de gehele reeks. Tot de volgende!

Bastiaan naam

PS.Ā lees hier het 1e artikel uit deze reeks

 

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.