Dit is het vierde artikel in de serie over de elementen die je moet beheersen om succesvol te kunnen groeien.

Strategie

Als je de beste mensen hebt en weet waar je groeikansen liggen, heb je een plan nodig waarmee je daar gaat komen. In de optiek van Verne Harnish zijn er twee zaken essentieel bij dit onderwerp: 1. Heb je een glasheldere verre stip aan de horizon bepaald? Jim Collins noemt deze in zijn klassieker ‘Good to Great’ de “Big Hairy Audacious Goal” (BHAG), ofwel Groot Harig Uitdagend Doel. De tweede vraag is: Heb je duidelijk wat je DIT kwartaal kunt doen om dichter bij dit doel in de buurt te komen? Alles wat hier tussen in ligt is volgens Verne niets meer dan een “well educated guess”. De toekomst verloopt namelijk nooit zoals je vooraf hebt bedacht, dus laten we vooral niet zinloos veel tijd spenderen aan waar we op de middellange termijn willen uitkomen.

Bij een groeiend bedrijf is niet alleen het hebben van een strategie essentieel, maar vooral ook of die strategie gedeeld wordt met het hele bedrijf. En wel op zo’n manier dat deze ook bij iedereen leeft? (Dus niet slechts in de vorm van een alinea in de nieuwjaar speech van de directeur.)
Een mooi gezegde op dit gebied is dat 80% van de CEO’s denkt een duidelijk geformuleerde missie te hebben, maar dat 80% van de werknemers in het bedrijf geen idee heeft wat deze is.

Welke woorden wil jij met je bedrijf “bezitten”?

Voor een geweldige strategie moet je een hele rij kleine onderdelen goed op elkaar afstemmen. Een goede start hiervoor is te beginnen bij een paar woorden. Welke woorden wil jij met je bedrijf “bezitten”? Er zit een enorme kracht in het terugbrengen van je bedrijf naar een paar, of beter nog, één kernwoord.Blog Strategie cars bw
Zoals Google bijvoorbeeld het woord zoeken “bezit”. Maar de woorden moeten wel relevant zijn voor de klanten en ook claimbaar zijn.
“Personenauto’s” is bijvoorbeeld een veel te breed woord dat nooit door één bedrijf geclaimd kan worden. Maar Volvo heeft wel degelijk een eigen woord, net als BMW. Enig idee wat het woord van Volvo is?

Veiligheid.

Volvo maakt de meest veilige auto’s ter wereld, tenminste dat claimen ze. En veiligheid is wel degelijk relevant voor de kernklanten van Volvo. Bij BMW draait alles om rijervaring en daarop hebben ze hun auto’s ook volledig geproduceerd. Vanuit deze kernwoorden ontstaat direct een fundamenteel verschil in positionering tussen beide bedrijven.

Sandbox

Vanuit de kernwoorden, dien je ook glashelder te hebben wat je produceert, voor wie, waar en via welke kanalen. Dit noemen we binnen de Rockefeller Habits de Sandbox, ofwel wat is het afgebakende gebied waarop je je de komende 3-5 jaar zult richten?
Hiervoor heb je een glasheldere focus nodig op wie je kernklanten zijn. En nee, “consumenten” of “bedrijven” zijn hiervoor in 99% van de gevallen veruit te globaal geformuleerd. Heb jij dit binnen je bedrijf glashelder geformuleerd? En weet je team dit ook?

Purpose

Een ander belangrijk vertrekpunt voor je strategie is het bepalen van de purpose van het bedrijf, ofwel waarom doe je wat je doet? Simon Sinek heeft het er uitgebreid over in zijn welbekende boek “Start with Why”. Een mooie uitspraak van hem is: “People don’t buy what you do, they buy why you do it.” Een vraag waarop lang niet alle ondernemers een helder antwoord kunnen geven. Hoe zit dat in jouw bedrijf? Heb jij het waarom van je bedrijf geformuleerd?

Profit X

Een andere belangrijke component van je strategie is de economische motor van je bedrijf. Ofwel, wat is de eenheid waarmee je jouw winst behaald. Deze noemen we de profit/x, waarbij de x staat voor de eenheid op basis waarvan jouw bedrijf factureert.
De economische motor vormt de allerbelangrijkste eenheid om de groei van je bedrijf te versnellen. Het is de hoofdknop waaraan je wil draaien om harder te gaan.

Bij strategie draait het vooral om het creëren van samenhang tussen alle elementen. Zo dient je BHAG bijvoorbeeld naadloos aan te sluiten op je economische motor. Maar vooral ook op je purpose. En dat ene woord dat je aan het begin geformuleerd hebt, moet perfect passen bij het woord dat je kernklant gebruikt.

Samenhang die verschil gaat maken

Zo wordt strategie vooral een samenhang van veel kleine componenten, die pas wanneer ze goed met elkaar opgelijnd zijn, een enorm verschil kunnen maken.

Als we alles ten aanzien van strategie terugbrengen tot die ene centrale vraag, dan luidt deze:

“Kan iedereen in het bedrijf de strategie simpel verwoorden en leidt deze tot duurzame groei?”

Een op het oog eenvoudige vraag, die in de praktijk voor veel ondernemers echter lastiger te beantwoorden blijkt. Vooral het stukje “iedereen in het bedrijf” blijkt vaak een toevoeging die lastig te realiseren is.

Hoe zit dat in jouw bedrijf? Kan je de vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden? Mocht het niet zo zijn, dan weet je in ieder geval waar in je bedrijf nog werk te doen hebt om jezelf voor te sorteren op een betere groei. Want pas als je een glasheldere strategie hebt opgesteld, ben je klaar om door te gaan naar de volgende pijler van het vliegwiel van Impact, de Executie, ofwel de uitvoering van je plannen. Hier gaan we in het volgende artikel verder op in.

Dus graag tot de volgende!

Bastiaan naam

PS ben je geïnteresseerd hoe dit element bij jou van toepassing is? Vraag dan een gratis Impact Sessie aan!

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.