Dit is het laatste artikel in de serie over de elementen die je moet beheersen om succesvol te kunnen groeien. Deze keer kijken we naar het afsluitende element van het vliegwiel, namelijk: Impact. Dit element volgt op Executie, waar het ging over het uitgevoerd krijgen van je plannen in de praktijk.

Impact in je bedrijf

Pas als je de uitvoering goed hebt gedaan, komt je tot het resultaat dat je voor ogen hebt en maak je als bedrijf het verschil in je markt. Ofwel: maak je impact.

Impact bestaat uit een externe en interne component

Extern gaat het over het verschil dat je maakt in de wereld, of je markt. Indien je betekenisvolle waarde toevoegt wordt de wereld er beter van indien jij meer waarde levert.

Intern gaat het over de resultaten die jij als bedrijf zelf hebt weten te realiseren. Allereerst in simpele getallen, zoals omzet en winst. Als je als bedrijf geen winst maakt kun je nooit duurzaam doorgroeien namelijk. Maar naast omzet en winst is bij groeiende bedrijven vooral ook cash een belangrijk onderwerp. Namelijk het gros van de bedrijven gaat ten onder door een tekort aan beschikbare cash.

Deze kant gaat er kortgezegd over of je voldoende resultaten behaalt met alle activiteiten die je ontplooit als bedrijf.Impact

Impact op de markt

De externe kant van Impact gaat over het verschil dat je maakt op je omgeving. Allereerst natuurlijk op jouw markt. Ben je met je bedrijf in staat om een duidelijk verschil te maken in jouw markt? Want je kunt nog zo’n mooi product hebben, maar als je onvoldoende in staat bent om dit product te vermarkten zul je nooit impact maken.

Impact gaat ook over het verschil dat je kunt maken voor al je stakeholders, waaronder je klanten, werknemers, leveranciers en niet te vergeten het milieu. Want op die laatste wil je juist niet te veel impact maken. Ofwel, hoe zit het met de ketenverantwoordelijkheid die je als bedrijf hebt? Door de gehele keten in ogenschouw te nemen zie je namelijk pas echt welke impact je als bedrijf hebt. En dus hoe duurzaam je organisatie is ingericht.

De centrale vraag bij dit onderdeel is:

“Staat je bedrijf in de versnelling die je wilt en maak je impact op je markt?”

Hoe kun jij meer Impact maken met jouw bedrijf?

Om beter te presteren op dit onderdeel zijn er verschillende zaken die je kunt doen. In onze Masterclass Impact gaan we er in detail op in. Maar impact is nooit een beginvraag. Impact is een resultaat. Indien je te weinig impact maakt zul je het dus moeten oplossen in een van de voorliggende cirkels. Allereerst in de voorliggende cirkel, executie. Doe je wel de juiste dingen op het juiste moment? En van daaruit kan je terugwerken naar de voorliggende cirkels.

Indien je wel op koers ligt op dit gebied: Allereerst gefeliciteerd! Enorm gaaf. In jouw geval gaat de vervolgvraag over wat je met die impact doet. Waarvoor gebruik je het geld dat de uitvoering van je strategie heeft opgeleverd? Als het goed is gebruik je die weer voor het aannemen van nieuwe mensen en het ontwikkelen van nieuwe groeikansen. En zo begint de cirkel weer opnieuw.

Circle Diagram (BLUE-ORANGE)-5

Impact Masters Groeiprogramma’s

Hoe je deze cirkel keer op keer (maar vooral de eerste keer) perfect kunt uitvoeren leer ik jou, je Management Team en je medewerkers tijdens een (incompany) 4-maanden- of jaarprogramma (de een intensiever langer en uitgebreider dan de ander). Samen doorlopen we de stappen:

  1. People
  2. Innovatie
  3. Strategie
  4. Executie
  5. Impact

Tijdens, onder andere:

  •  masterclasses
  • coachingssessies
  • mentoring
  • Quarterly Growth Sessions

lichten we jouw bedrijf door, leer ik jullie de theorie en strategieën en zetten we de neuzen dezelfde kant op, maken we concrete stappen naar succesvolle bedrijfsgroei met impact.

Om te zien of jouw onderneming hier wel klaar voor is, kun je geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aanvragen door het formulier hier in te vullen.

Op jouw impact!

Bastiaan naam

PS na het afronden van deze blogserie ben ik heel benieuwd aan welke onderwerpen qua bedrijfsvoering en -groei jij behoeft hebt, dan kan ik dit oppakken tijdens toekomstige artikelen. Ook ben ik natuurlijk benieuwd naar wat je er van vond en wat je er tot nu toe al van opgestoken en geïmplementeerd hebt. Wat waren jouw antwoorden op de centrale vragen en zijn die al gaandeweg veranderd? Laat je antwoord hieronder achter of mail me persoonlijk op: bastiaan@impactmasters.com

Wil je meer weten van de manier waarop we ondernemers helpen met hun (groei)uitdagingen? Onze gratis Whitepaper is een goede plek om te starten. Je leest er uit welke onderdelen elk bedrijf is opgebouwd, zodat je weet aan welke knoppen je kunt draaien. Ofwel zodat je weet waar je werk zit dus. Je vindt hem via onderstaande knop.